Αρχαίο «κωμειδύλλιο με άσματα»
Τρίτη 16 Ιούλη 2013

Με την αναβίωση της κωμωδίας του Μενάνδρου «Σαμία», ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) επανέρχεται, στην Επίδαυρο, μετά από τετράχρονη απουσία, στις 19 και 20 Ιούλη (9 μ.μ.). Μια παράσταση «πολύχρωμο κωμειδύλλιο με άσματα». Πρωταγωνιστούν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης, Σταύρος Λούρας, Στέλα Φυρογένη (Σαμία). Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει στο ρόλο του Μοσχίονα, που υποδύθηκε το 1993, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η «Σαμία» είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα έργα του Μενάνδρου (342-292 π.Χ.). Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων, το έργο πραγματεύεται τα μπερδέματα που δημιουργεί μεταξύ δύο οικογενειών ένα εξώγαμο παιδί. Η παράσταση τοποθετεί τη δράση στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα. Η μετάφραση του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, η σκηνοθεσία του Εύης Γαβριηλίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη προσφέρουν ένα απολαυστικότατο θέαμα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στο σημείωμά του, στην έκδοση της μετάφρασης του έργου, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης «... ο Μένανδρος, εισηγητής μιας ευρύτατης θεατρικής φόρμας που επηρέασε τη ρωμαϊκή κωμωδία, την κομέντια ντελ άρτε μέχρι και το βουλεβάρτο, όφειλε να επιδοτηθεί σκηνικά με μιαν, ίσως αυθάδη, ένεση δροσιάς».

Παίζουν επίσης: Δημήτρης Αντωνίου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Θέα Χριστοδουλίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Αννα Γιαγκιώζη, Νεοκλής Νεοκλέους, Σώτος Σταυράκης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Νίκη Δραγούμη, Αντρη Κυριακού, Ανδρέας Φυλακτού, Κωνσταντίνος Γαβριήλ.