ΡΩΣΙΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αρωμα Μαυροβουνίου στη συνάντηση Ζίζιτς - Ιβάνοφ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001

Associated Press

Από προεκλογική συγκέντρωση στο Μαυροβούνιο
ΜΟΣΧΑ.-

Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζίζιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ συναντήθηκαν χτες στη Μόσχα και συζήτησαν τους κινδύνους που ελλοχεύει μία ενδεχόμενη απόσχιση του Μαυροβουνίου...

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στη Μόσχα ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων γι' αυτή την Κυριακή, γενικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, επικεντρώθηκε, όπως αναμενόταν στις ευρύτερες επιπτώσεις από την «ανεξαρτητοποίηση» της Ποντγκόριτσα. Γι' αυτό και ο Ζίζιτς δήλωσε πως μία πιθανή αποχώρηση του Μαυροβουνίου «θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, μία σοβαρή πολιτική κρίση... που θα μπορούσε ακόμη και να εξαφανίσει τα Βαλκάνια από τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης». Ο Ιβάνοφ από την πλευρά του φάνηκε να αναγνωρίζει τέτοιους κινδύνους υπενθυμίζοντας - και συνιστώντας άραγε ψυχραιμία; - την πρόσφατη απόφαση της Ομάδας Επαφής για το γιουγκοσλαβικό που υποστήριζε ένα «δημοκρατικό Μαυροβούνιο που θα αποτελεί τμήμα μίας δημοκρατικής Γιουγκοσλαβίας». «Αυτή η απόφαση εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιβάνοφ μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ζίζιτς.

Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο των γιουγκοσλαβικών αρχών για τα μέτρα που έλαβαν «ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Κοστούνιτσα δήλωσε πως οι προτάσεις του τελευταίου για «βελτίωση των σχέσεων εντός της ομοσπονδίας ανοίγουν το δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων».

Διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας...

Διαδήλωση κατά της αποχώρησης του Μαυροβουνίου από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας πραγματοποίησαν αργά προχτές βράδυ στην Ποντγκόριτσα χιλιάδες άτομα ενόψει των γενικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου 10.000 υποστηριχτές του τρικομματικού αντιπολιτευόμενου εκλογικού συνασπισμού «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία», κάλεσαν τις αρχές του Μαυροβουνίου να σταματήσουν τα σχέδια για απόσχιση της Ποντγκόριτσα από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, ο επικεφαλής του εκλογικού μπλοκ που υποστηρίζει την παραμονή του Μαυροβουνίου στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μπρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, εξέφρασε σε ομιλία του την αισιοδοξία του για τη νίκη της παράταξής του στις εκλογές της Κυριακής, προσθέτοντας μάλιστα ότι στο δημοψήφισμα που προτείνει ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αντιτάσσει την επανέναρξη του διαλόγου «με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Σερβίας για το μέλλον του κοινού γιουγκοσλαβικού κράτους».