ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόλυτη παράδοση στους εφοπλιστές
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013

Από τις κινητοποιήσεις του 2005 ενάντια στην παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης στους εφοπλιστές
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πλήρης παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης σε εφοπλιστές και αετονύχηδες πράκτορες της Ακτής Μιαούλη, καθώς η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας έχει στα σκαριά Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αναγνωρίζει ως αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας και τα πιστοποιητικά από ιδιωτικές ναυτικές σχολές!

Ηδη στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ) έχει ξεκινήσει διάλογος με θέμα: «Απόψεις - σχόλια στο ΠΔ, Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαίωμα υπηρεσίας στα πλοία».

Από το Φλεβάρη του 2013 ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, με δύο υπουργικές αποφάσεις και ένα ΠΔ, ενεργοποίησε το νομοθετικό έκτρωμα 3153/2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση» και το νόμο 3450/2006 της κυβέρνησης της ΝΔ, που συμπλήρωνε αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Προέβλεπαν τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) και είχαν ξεσηκώσει σπουδαστές και ναυτεργάτες στο πόδι καθώς ο στόχος τους ήταν η έκδοση πτυχίων με το «κιλό» και η εξασφάλιση φτηνού, ευέλικτου, πειθήνιου ναυτεργατικού δυναμικού για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Τώρα το ΣΝΕ έχοντας έτοιμο το νομικό πλαίσιο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή.

Η ΠΕΜΕΝ με έγγραφό της στο ΣΝΕ δηλώνει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτική εκπαίδευση που προωθείται για την ικανοποίηση των αξιώσεων των εφοπλιστών για την παραγωγή φτηνότερου εργατικού δυναμικού χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων».

Tο θέμα με τη Ναυτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΝ, δε σταματάει εδώ. Αφού η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε νομοθετική ρύθμιση ότι οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να κάνουν εκπαιδευτικά ταξίδια και σε πλοία με κοινοτικές σημαίες ή σημαίες τρίτων χωρών, έρχεται στις 20 Ιούνη υπουργική απόφαση που καθορίζει ότι σπουδαστές που μπαρκάρουν σε αυτά τα πλοία θα πρέπει να εξαγοράσουν την υπηρεσία τους στο ΝΑΤ για να αναγνωριστεί ως συντάξιμη. Δηλαδή οι δόκιμοι ταξιδεύουν για 110 ευρώ το μήνα, αφού από το μισθό των 880 ευρώ, πρέπει να καταβάλλουν στο ΝΑΤ τα 770 για αναγνώριση υπηρεσίας!

«Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης - υπογραμμίζει η ΠΕΜΕΝ - αφορά το σύνολο των ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων γι' αυτό η θέση μας είναι αποκλειστικά Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες».