ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013

Συνεχίζεται η τυφλή σύγκρουση
KAΪΡΟ.--

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου νέες συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντα προέδρου Μούρσι, ξέσπασαν νωρίς χτες το πρωί μετά από μια ταραχώδη και αιματηρή νύχτα. Συνολικά, μόνο τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 86, όπως ανακοίνωσε ο Κχάλιντ αλ Κχάτιμπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Τα επεισόδια είχαν αρχίσει από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν οπαδοί των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία περνώντας μέσα από την πλατεία Ταχρίρ, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι επικριτές του Μούρσι. Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με σκληρότητα και η αστυνομία παρενέβη με δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος. Από τα επεισόδια σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, κυρίως επικριτές του Μούρσι, και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη.

Η ένταση δεν αποκλιμακώθηκε τις επόμενες ώρες και νωρίς τα ξημερώματα σημειώθηκαν νέες αιματηρές συγκρούσεις κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, που βρίσκεται δίπλα στο σημείο όπου οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία, ζητώντας την αποκατάσταση του προέδρου και της πρότερης κυβέρνησης. Μέχρι αργά χτες δεν ήταν ξεκάθαρο πώς ακριβώς άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες διαχύθηκαν σε όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καταστήματα και σε δεκάδες αυτοκίνητα.

Μια δημοσιογραφική εκδοχή που φιλοξενεί το «Ρόιτερς» αναφέρει ότι οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών του Μούρσι και γειτονικών καταστηματαρχών, πλανόδιων πωλητών και κατοίκων της περιοχής, που έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τη διαρκή παρουσία τους στο σημείο, χωρίς, όμως, να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι ότι παρενέβη η αστυνομία με βιαιότητα και σκοτώθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο πολιτικός βραχίονας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης κατήγγειλε, με ανακοίνωσή του σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, «προσπάθεια αιματηρής τρομοκράτησης των οπαδών του», που διαδηλώνουν ειρηνικά και τόνισε ότι αυτό δεν πρόκειται να τους πτοήσει. Το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, εξέφρασε άλλη άποψη, υποστηρίζοντας ότι σε διάφορα σημεία στα οποία σημειώθηκαν επεισόδια, στο Κάιρο, όπως είναι οι περιοχές Γκίζα, Καλιουμπίγια και Φαγιούμ, οι οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων» χρησιμοποίησαν κατά των αντιπάλων τους μαχαίρια αλλά και πυροβόλα όπλα, παρουσιάζοντας και ορισμένες σχετικές φωτογραφίες. Επίσης, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι θα αντιμετωπίσει «αποτελεσματικά και αποφασιστικά» τον οποιονδήποτε χρησιμοποιήσει βία. Ανάλογη άποψη εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας».