ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αυξήσεις στα εισιτήρια και ... διόδια
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001

Αυξήσεις - «φωτιά» μέχρι και 25% στα εισιτήρια εσωτερικού, επιβάλλει από αύριο ο όμιλος εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του πανάκριβου ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά την πτήση της ΟΑ από και προς την Αλεξανδρούπολη (24,9%), ενώ ακολουθεί η πτήση της Κέρκυρας, με αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου 18,9%. Ανάλογες αυξήσεις στα εισιτήρια επιβάλλει από αύριο και η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», με μεγαλύτερη στην πτήση των Ιωαννίνων (16,8%).

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες έχουν αυξήσει ήδη τις τιμές των εισιτηρίων τους, ενώ με την έναρξη λειτουργίας του ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων το «σπατόσημο» για τις πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκε από 3.400 δρχ. σε 4.089 δρχ., ενώ παράλληλα επιβλήθηκε και φόρος ανά επιβάτη 2.897 δρχ.

Διόδια από Δευτέρα

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα αρχίσουν οι Αθηναίοι να πληρώνουν το «χαράτσι» των διοδίων, ακόμη και μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας, δηλαδή στο τμήμα της Αττικής Οδού που έχει ήδη παραδοθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων που μπαίνουν στα συγκεκριμένα τμήματα θα πληρώνουν διόδια 200 δραχμών, ενώ για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων το τίμημα των διοδίων θα διαμορφωθεί ως εξής: 100 δρχ. για τις μοτοσικλέτες, 400 δρχ. για τα ελαφρά ρυμουλκούμενα οχήματα, 500 δρχ. για τα λεωφορεία και 800 δρχ. για τα τετραξονικά φορτηγά.

Οι τιμές αυτές των διοδίων θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και πρόκειται να αναπροσαρμοστούν, φυσικά προς τα πάνω. Για παράδειγμα, τα διόδια που θα πληρώνουν οι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων θα φτάσουν τις 350 δρχ., ενώ ανάλογες θα είναι οι αυξήσεις για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και στη συνέχεια οι τιμές των διοδίων στην Αττική Οδό θα εξακολουθήσουν να αναπροσαρμόζονται, σε συνδυασμό με την παράδοση στην κυκλοφορία των διαφόρων τμημάτων της, που θα γίνεται κατά δόσεις μέχρι το Δεκέμβρη του 2003. Μόλις ολοκληρωθεί η λεωφόρος, τα διόδια που θα πληρώνουν οι οδηγοί θα είναι σε τιμές - «φαρμάκι». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν 800 δρχ.!