ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Χάλασε το μηχάνημα, σε κίνδυνο οι ασθενείς
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ζωή 120 καρκινοπαθών, καθώς εδώ και 7 μέρες με τη σημερινή, το μεγαλύτερο Ογκολογικό Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας, το Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά, έχει «μείνει» από γραμμικό επιταχυντή, δηλαδή το μηχάνημα που με ακτινοβολία καταπολεμά τον όγκο και αποτελεί το κυριότερο μηχάνημα, την «καρδιά» του νοσοκομείου! Το μηχάνημα, από την περασμένη Παρασκευή, έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω βλάβης και σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου αναμένεται να αποκατασταθεί από την ερχόμενη βδομάδα και «βλέπουμε»!

Η διακοπή έστω και για μία μέρα του προγράμματος ακτινοβολίας για έναν καρκινοπαθή έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Η δραστική υποχρηματοδότηση σε βάρος του νοσοκομείου, του στέρησε τη δυνατότητα να έχει στις αποθήκες του ανταλλακτικά του συγκεκριμένου μηχανήματος ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη λειτουργία του.

Το «Μεταξά», όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είναι δέσμιο των πολυεθνικών που αλωνίζουν σε Υγεία και Φάρμακο. Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία ΕΛΕΚΤΑ που κατασκευάζει το μηχάνημα, απαιτεί 22 χιλιάδες ευρώ για την επισκευή του! Χτες, δηλαδή μετά από 6 μέρες διακοπής της λειτουργίας του μηχανήματος, δόθηκε τελικά το «οκέι» από τη διοίκηση για την επισκευή του, ωστόσο η πολυεθνική έκανε «καθαρό» ότι τα ανταλλακτικά θα έρθουν από τη Γαλλία αύριο, Παρασκευή. Οπως αναφέρθηκε από τους ογκολόγους του «Μεταξά», το μηχάνημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα, καθώς μετά την τοποθέτηση των ανταλλακτικών, διαδικασία που δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνέχεια απαιτείται έλεγχος από φυσικούς επιστήμονες, δοκιμές και πάει λέγοντας!

«Τα καρκινικά κύτταρα με την ακτινοβολία τα χτυπάς κάθε μέρα. Αν η θεραπεία διακοπεί, υπάρχει κίνδυνος ο ασθενής να υποτροπιάσει, να αυξηθεί το στάδιο του καρκίνου, γιατί γίνεται άμεση επαναπληθυσμιοποίηση, δηλαδή πολύ γρήγορη αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Με ρωτούν οι ασθενείς και δυσκολεύομαι να τους πω γι' αυτές τις συνέπειες που έχει η μη λειτουργία του μηχανήματος», ανέφερε η ογκολόγος - ακτινοθεραπευτής Μαρία Πουλίζι, επιμελήτρια Α'. Η επιβεβαίωση αυτής της φράσης ήρθε από ασθενή με καρκίνο του προστάτη, που ανέφερε: «Ενώ πήγαινα καλά, τώρα ξανάρχισα να βλέπω αίμα»!

«Οι ασθενείς, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναρωτηθούν γιατί η Υγεία θα πρέπει να εξαρτάται από τις πολυεθνικές, γιατί γίνονται αυτές οι περικοπές, η υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία; Γιατί στο "Μεταξά" ενώ υπάρχει ένα πολύ καλό μηχάνημα βραχυθεραπείας που έχει αγοραστεί πριν από 10 χρόνια και θα μπορούσε να σώσει ζωές, παραμένει στις κούτες επειδή δεν έχει προσληφθεί ακόμα το ειδικευμένο προσωπικό να το λειτουργήσει;», ανέφερε ο Νίκος Μπουντούρογλου, ακτινοθεραπευτής - ογκολόγος επιμελητής Β' στο «Μεταξά» και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, και συνέχισε: «Δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου η κοινή πάλη των εργαζομένων στην Υγεία, όλων των εργαζομένων και των συμμάχων τους για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας δωρεάν για όλους;».