Τελικά όχι και τόσο μυστηριώδεις κύκλοι
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Στην έρημο Ναμίμπ, στη νοτιοδυτική Αφρική, οι σπάνιες βροχοπτώσεις επιτρέπουν ελάχιστη βλάστηση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, εμφανίζονται και ευδοκιμούν μυστηριώδεις κύκλοι γρασιδιού, με απολύτως γυμνό το εσωτερικό τους. Τελικά, οι αποκαλούμενοι και νεραϊδόκυκλοι αποδείχτηκαν όχι και τόσο μυστηριώδεις, αφού ο ένοχος για την κατασκευή τους είναι τα μικροσκοπικά πλάσματα, που ονομάζονται ...τερμίτες.

Πολλοί οργανισμοί ζουν και αναπτύσσονται γύρω από αυτούς τους κύκλους, που έχουν διάμετρο από 1 έως 50 μέτρα και διατηρούνται επί δεκαετίες. Αλλά οι επιστήμονες βρήκαν μόνο ένα ζωικό είδος που να κατοικεί σε όλους τους κύκλους, ακόμα και στους νεαρότερους (μικρότερους) απ' αυτούς: τον τερμίτη της άμμου (Psammotermes allocerus).

Οι τερμίτες συγκεντρώνονται και τρέφονται καταστρέφοντας τη βλάστηση γύρω τους, αφήνοντας πίσω ένα σχεδόν κυκλικό γυμνό μπάλωμα, που όμως διατηρεί περισσότερο νερό από το γύρω χώμα. Ο νεραϊδόκυκλος λειτουργεί έτσι ως δεξαμενή υγρασίας για τους τερμίτες της άμμου, το γρασίδι στα άκρα του (που αναπτύσσεται περισσότερο από το γρασίδι μακριά από τους κύκλους) και άλλους διψασμένους οργανισμούς της ερήμου.