ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Χαράτσι 25 ευρώ - καταργήσεις νοσοκομείων - διαθεσιμότητες
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Νοσοκομεία με ράντζα στους διαδρόμους. Αυτή είναι η «πληρότητα» που διαφημίζει προκλητικά το υπουργείο Υγείας
Ο ωμός εκβιασμός του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ότι εάν δεν προχωρήσουν το επόμενο διάστημα τα νέα μέτρα σε βάρος της Υγείας του λαού, τότε, θα εφαρμοστεί 25ευρω χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση. Και αυτό ήρθε να προστεθεί στις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών για κατάργηση 8 νοσοκομείων και διαθεσιμότητα 1.618 εργαζομένων.

Περισσότερες πληρωμές στα νοσοκομεία

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας επέλεξε στις δημόσιες αναφορές του να αξιοποιήσει ένα μέτρο ήδη ψηφισμένο - το 25ευρω χαράτσι - προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής:

«Ουρές» στα εξωτερικά ιατρεία του «Αττικόν»
Τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα; Ας δούμε:

Με δεδομένο ότι το 2011 έγιναν 2.218.465 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε τον ίδιο αριθμό εισαγωγών το 2014, οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν (2.218.465 Χ 25 ευρώ) 55.461.625 ευρώ. Μάλιστα, εάν το 25ευρω γενικευτεί, δηλαδή ισχύει και για την εισαγωγή αλλά και για τα εξωτερικά ιατρεία (σ.σ. όπως δηλαδή είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Real» την περασμένη Τετάρτη: «τα 5 ευρώ θα γίνουν 25»), τότε τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν πολύ παραπάνω. Πόσο μεγάλο ψέμα αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του υπουργείου Υγείας πως τα μέτρα που παίρνονται οδηγούν σε «καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος»; Χαμηλότερο κόστος για ποιον; Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας είναι για να μπορούμε να έχουμε καλύτερες παροχές Υγείας, δαπανώντας λιγότερα χρήματα των φορολογουμένων». Δηλαδή, λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το βαρύ χαράτσωμα των φορολογουμένων, θα πηγαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και αυτοί θα καλούνται να πληρώσουν εκ νέου απευθείας από την τσέπη τους.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εκτελούμενες μέσω του ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικές συνταγές υπολογίζονται σε 66.000.000 το χρόνο, το συνολικό ετήσιο χαράτσι του ενός ευρώ ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί στον ίδιο νόμο με το 25ευρω προβλέπεται η πληρωμή 1 ευρώ για κάθε συνταγή από 1.1.2014. Το 2011 στα τακτικά και απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων προσήλθαν 12.227.000 ασθενείς και έφυγαν με μία συνταγή. Επίσης με μία, τουλάχιστον, συνταγή έφυγαν και οι νοσηλευθέντες στα δημόσια νοσοκομεία. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συνταγές των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και όσων Ταμείων δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, τότε προκύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν με περίπου 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Λιγότερα κρεβάτια, πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία που καταργούνται είναι: «Πολυκλινική», Πατησίων, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», Ειδικών Παθήσεων, Αφροδίσιων Νοσημάτων, «Παναγία».

«Τι πειράζει κάποιο λογικό άνθρωπο να πάρουμε νοσηλευτές από ένα νοσοκομείο που έχει πληρότητα 30%, και να τους πάμε σε ένα διπλανό νοσοκομείο στο οποίο έχει πληρότητα 100% και δεν έχει νοσηλευτές;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας. Καταρχήν ο συλλογισμός του υπουργείου προϋποθέτει πως από ένα νοσοκομείο «περισσεύουν» νοσηλευτές, την ώρα που από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λείπουν αυτή τη στιγμή 6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000-22.000 άλλο προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές. Αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό από τους χιλιάδες άνεργους η κυβέρνηση καταργεί νοσοκομεία και υλοποιεί το σχεδιασμό για κατάργηση 774 τμημάτων και κλινικών και 10.000 κρεβατιών.

Η κατάργηση νοσοκομείων σημαίνει πως οι κάτοικοι μιας περιοχής μένουν ακάλυπτοι και θα στοιβάζονται σε άλλα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής με την κατάργηση της «Αγίας Βαρβάρας» θα στραφούν προς το «Αττικόν», όπου κυριολεκτικά έχει «ενσωματωθεί» ένα ακόμη «νοσοκομείο»: Πρόκειται για τα κατά μέσο όρο 100 ράντζα που βρίσκονται σε μόνιμη βάση στους διαδρόμους. Το νοσοκομείο ξεκινάει την εφημερία με 100% πληρότητα, επομένως όλες οι νέες εισαγωγές πάνε σε ράντζα. Στο μεταξύ, η αναμονή στην εφημερία φτάνει τις 9 ώρες. Πού θα «ενσωματωθούν» οι 25.000 εισαγωγές, οι 100.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, τα 1.500 χειρουργεία, οι εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις στα εργαστήρια που γίνονταν κάθε χρόνο στο «Αγία Βαρβάρα»; Είτε στην «κόλαση» του «Αττικόν», είτε - όποιος έχει - στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» καταργείται ως Γενικό Νοσοκομείο, διασυνδέεται πιο στενά με το «Σισμανόγλειο». Ο συνωστισμός, η ταλαιπωρία των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής θα μεγαλώσουν, καθώς - σύμφωνα με τους εργαζόμενους - η αναμονή στα επείγοντα και στα εξωτερικά ιατρεία του «Σισμανόγλειου» έχει αυξηθεί κατά 40%. Η αναμονή στην εφημερία φτάνει τις 6 - 7 ώρες! Η υποβάθμιση των υπηρεσιών του «Αμαλία Φλέμινγκ» για το λαό της περιοχής προκύπτει και από τη συγχώνευση των Α' και Β' Παθολογικών Τμημάτων σε ένα τμήμα, όπως και των Α' και Β' Καρδιολογικών Τμημάτων σε ένα τμήμα. Επίσης, ο Εργαστηριακός Τομέας συγχωνεύεται με τον αντίστοιχο του «Σισμανόγλειου», δηλαδή θα αποδυναμωθεί από προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί λιγότερο κόσμο σε σχέση με πριν.

Ακόμη και όλο το προσωπικό των υπό κατάργηση νοσοκομείων να μετακινηθεί σε άλλα - όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας - αυτό δεν σημαίνει ότι θα μετακινηθούν και όλα τα νοσοκομειακά κρεβάτια, όλες οι υποδομές ενός τμήματος, μιας κλινικής. Η υπάρχουσα εμπειρία από το κλείσιμο τριών νοσοκομείων του ΙΚΑ - 1ο, 3ο, 7ο - αυτό δείχνει. Αρα, η πρόσβαση του λαού στα νοσοκομεία θα δυσκολέψει κι άλλο, κάτι που οι επιχειρηματίες της Υγείας καραδοκούν να εκμεταλλευτούν.


Ε. Μ. - Κ. Πασ.