ΣΟΥΗΔΙΑ - ΗΠΑ
Νέο προγκρόμ απολύσεων
Σάββατο 21 Απρίλη 2001

Associated Press

Ο πρόεδρος της «Ερικσον», ενώ ανακοινώνει τις καινούριες απολύσεις
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΜΟΡΙΣ ΤΑΟΥΝΣΙΠ.-

Δελτίο πρόγνωσης των αυριανών απολύσεων δεν υπάρχει, ωστόσο, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, άλλες 18.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν και χθες. Ουδείς πάντως φαίνεται να διερωτάται, ούτε πότε θα σταματήσει, ούτε τι θα κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι...

Αναμενόμενες μεν, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η ανακοίνωση του σουηδικού γίγαντα της κινητής τηλεφωνίας, της «Ερικσον», θα έκρυβε τέτοια βόμβα: 12.000 απολύσεις εν τω συνόλω. Αριθμός διπλάσιος, από αυτόν που είχαν στην αρχή της εβδομάδας αναφέρει ως πρόθεση της εταιρίας οι «Φαϊνάσιαλ Τάιμς».

Σίγουρα, δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, ωστόσο οι επιπλέον 12.000 απολύσεις από την «Ericsson», με ταυτόχρονη προειδοποίηση για περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της το 2ο τρίμηνο, μάλλον αφήνουν πολλά περιθώρια για ερμηνείες και πια δεν ακούονται ως υπερβολές οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών, ότι η πορεία της εταιρίας είναι κακή και ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν θα σημαίνουν και την απόλυση, σταδιακά, του ενός τρίτου του παγκοσμίως απασχολούμενου προσωπικού της εταιρίας, δηλαδή μέχρι και 30.000 εργαζόμενους.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της σουηδικής «Ericsson AB» - της τρίτης σε μέγεθος εταιρίας παραγωγής κινητών τηλεφώνων και της μεγαλύτερης κατασκευάστριας παγκοσμίως δικτύων κινητής τηλεφωνίας - η συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού της φέτος φτάνει τους 16.000 εργαζομένους ή ποσοστό 13% του προσωπικού της, βάσει των στοιχείων που έλεγαν ότι στα τέλη του προηγουμένου χρόνου η «Ericsson» απασχολούσε παγκοσμίως 105.000 εργαζομένους περίπου.

Η «Ericsson» απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για το σύνολο του οικονομικού έτους λόγω «της άγνωστης διάρκειας και εύρους της πτωτικής στροφής της αγοράς», ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας, σε δηλώσεις προς το βρετανικό BBC, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη «οι νέες πραγματικότητες που επικρατούν πια στην παγκόσμια αγορά», καθώς επίσης και το γεγονός «ότι οι πιέσεις που υφίστανται στις ΗΠΑ διαχέονται πια και στην Ευρώπη». Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν εκτιμά πιθανή την επίτευξη του στόχου της όσον αφορά την εκ νέου απόκτηση περιθωρίων κέρδους σε ποσοστό 10% παρά μετά το 2001. Επιπλέον, η σουηδική εταιρία εκτιμά μείωση φέτος της ζήτησης τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη σε ποιες χώρες θα γίνουν ακριβώς οι απολύσεις, αλλά εκτιμάται ότι οι περισσότερες θα λάβουν χώρα στη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ηδη, συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Βρετανία, όπου ήδη έχει διαφανεί ότι η «Ερικσον» ενδέχεται να κλείσει δύο μονάδες παραγωγής, δήλωσαν ότι έχουν επιδιώξει και επιτύχει επείγουσα συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρίας στη Βρετανία, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Αλλες 6.500 και στις ΗΠΑ

Πάντως, αν για την Ευρώπη τα άσχημα νέα μόλις αρχίζουν να φαίνονται, στις ΗΠΑ, οι αριθμοί των απολύσεων συνεχίζουν να παρελαύνουν με τρομακτική ταχύτητα, προκαλώντας τον ίλιγγο.

Σειρά του βιομηχανικού ομίλου «Honeywell» να ανακοινώσει χθες ότι τα κέρδη του στο πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν πτώση 92% και για το λόγο αυτό θα προβεί σε περικοπή 6.500 θέσεων εργασίας από τις 125.000. Η περικοπή των θέσεων εργασίας, που αντιπροσωπεύει το 5% του εργατικού δυναμικού, γίνεται, καθώς η κατασκευάστρια εταιρία προϊόντων αεροδιαστημικής, αυτοκινητοβιομηχανίας και ηλεκτρονικών πρόκειται να εξαγοραστεί από την εδρεύουσα στο Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ «General Electric Co».

Η εταιρία επισήμανε ότι η μείωση των κερδών οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομίας και στις υψηλότερες δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, αλλά και στα μέτρα για την περικοπή των δαπανών της, καθώς συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσής της με τη «General Electric».

Εν τω συνόλω, το πρώτο τρίμηνο του 2001 μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί «οδυνηρό» για τους εργαζόμενους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με μία πρώτη αξιολόγηση, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις έχουν χαθεί κυρίως επί αμερικανικού εδάφους, όπως από την «DaimlerChrysler» 26.000 θέσεις, από τη «Motorola» 22.000, τη «Nortel Networks» 20.000, τη «Lucent Technologies» 16.000, τη «Delphi Automotive Systems» 11.500, την «Verizon» 10.000, την «Procter Gamble» 9.600, την «Cisco Systems» 8.500, την «Solectron» 8.200, την ολλανδική «Philips Electronics» 6.000 έως 7.000, «Wachovia» 7.000, την «Sara Lee» 7.000, την «ADC Telecommunications» 6.000 έως 7.000, την «Whirlepool 6.000, την «J.C. Penney» 5.300, την «Compaq» 5.000, την «Intel» 5.000, την «Xerox» 4.300, την «Walt Disney» 4.000, την «Kodak» 3.000 έως 3.500, την «Hewlett - Packard» 3.000, κλπ...