Πολιτικό το πρόβλημα των ελλειμμάτων

Η μεγάλη ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, γίνεται με τις ευλογίες των κυβερνώντων, που από τη μια μεριά κάνουν τα στραβά μάτια στην εισφοροδιαφυγή και από την άλλη το κράτος δεν πληρώνει την επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό

Σάββατο 21 Απρίλη 2001

«Είναι αναγκαία τα προτεινόμενα μέτρα για τη διάσωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Αν δε ληφθούν μέτρα τώρα, οι επόμενες γενεές δε θα πάρουν σύνταξη». Το επιχείρημα αυτό, που είχε προβάλει το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα με το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ακούμε σήμερα να επαναλαμβάνεται από τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων με το «μάξι» ασφαλιστικό που ανακοινώθηκε προχτές. Σωτήρες του ασφαλιστικού συστήματος λοιπόν, οι νεοταξίτες εντολοδόχοι.

Είναι όμως έτσι; Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης έχει τόσο αγνά κίνητρα; Είναι τελικά οικονομικό ή πολιτικό και το θεμελιώδες πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης;

Αντιφάσεις
Το πολιτικό πρόβλημα

Η προώθηση των ακραίων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων δεν υπακούει σε οικονομικές, αλλά σε πολιτικές λογικές. Δεν μπορούμε να δούμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος έξω από το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης, μέσα στην οποία πρέπει να λειτουργήσει ο ελληνικός καπιταλισμός. Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου επιχειρείται να στηριχτεί σε μια μεγάλη συμπίεση της αξίας της εργατικής δύναμης, στην άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης, στην αύξηση της μάζας της υπεραξίας. Επιχειρείται δηλαδή να προσδιοριστεί η τιμή της εργατικής δύναμης κάτω από την αξία της. Και είναι γνωστό ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της εργατικής δύναμης λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική ασφάλιση, η χορήγηση των συντάξεων. Αυτό είναι και το πολιτικό πρόβλημα που επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το οικονομικό πρόβλημα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν δε ληφθούν μέτρα σήμερα, μετά από 30 χρόνια, τα ταμεία κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αναλογιστικές μελέτες μάλιστα κάνουν λόγο για «μαύρες τρύπες» 25 τρισ. μέχρι και 50 τρισ. δραχμών. Ας δεχτούμε πως είναι έτσι. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το άνοιγμα αυτό με άλλους τρόπους, εκτός από τη βίαιη λύση που προωθεί η κυβέρνηση; Εντελώς πρόχειρα μπορούμε να απαριθμήσουμε ορισμένες λύσεις με βάση την κοινή λογική. Ετσι: