Μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά στη Βοιωτία
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Eurokinissi

(Φωτ. αρχείου)
Ανεξέλεγκτες μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν οι διαστάσεις που είχε πάρει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καρακόλιθος έξω από τη Λιβαδειά Βοιωτίας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2.30 χτες το μεσημέρι και οι φλόγες κατάκαιγαν ελαιόδεντρα, αμπέλια, εκτάσεις με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, ενώ κάηκαν και στάνες. Εκκενώθηκε το χωριό Τσουκαλάδες, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να εκκενωθούν και άλλα χωριά. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η φωτιά είχε «ξεφύγει» από τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων και «μεγάλωνε» διαρκώς, αφού σε τέσσερις ώρες είχε διανύσει περίπου 10 χιλιόμετρα απόσταση. Μάλιστα, υπήρχε φόβος για καταστροφές ακόμα και σε σπίτια καθώς νωρίς το βράδυ το μέτωπο βρισκόταν κοντά στο χωριό Χαιρώνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καπνοί της παραπάνω πυρκαγιάς είχαν καλύψει τη Χαλκίδα αλλά και περιοχές της Αττικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες το βράδυ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Επιπλέον, ο εκλεγμένος του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας Τάσος Χρονάς είχε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος της πυρκαγιάς και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν αρχικά 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα του Σώματος και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχειρούσαν τρία «Καναντέρ» και δύο ψεκαστικά «Πετζετέλ». Λόγω της διάστασης που πήρε η πυρκαγιά από τους ισχυρούς ανέμους, τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν φτάνοντας τους 85 πυροσβέστες με 39 οχήματα, τα 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα, καθώς επίσης τα έξι «Καναντέρ» και τέσσερα ελικόπτερα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, πληροφορίες ανέφεραν πως η πύρινη λαίλαπα είχε αρκετές διάσπαρτες εστίες και πως είχε μπει στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς.