ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η φτώχεια μειώνει το προσδόκιμο ζωής των γυναικών
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013

Associated Press

Η φτώχεια απότοκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας εξοντώνει εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο
ΓΕΝΕΥΗ.--

Η φτώχεια μειώνει δραματικά το μέσο όρο ζωής γυναικών άνω των πενήντα εξαιτίας της έλλειψης υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου επισημαίνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας την ίδια ώρα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε γυναίκες πλουσιότερων χωρών διαπιστώνοντας δραστική μείωση του ποσοστού θανάτων που οφείλεται σε μη μεταδιδόμενες ασθένειες όπως καρκίνοι του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Παρατηρείται επίσης ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία -σε σχέση με εκείνες σε πλούσιες χώρες- από χρόνιες παθήσεις περιλαμβανομένου του διαβήτη. Επιπλέον, καταγράφηκε ότι στις γυναίκες άνω των 50 ετών, οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες -ιδιαίτερα ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά- είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου, ανεξάρτητα από το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας όπου ζουν.

Οπως επισημαίνει η μελέτη του ΠΟΥ, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αντιμετωπίσει τις καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο στις γυναίκες με απτά αποτελέσματα. Λιγότερες γυναίκες σε ηλικία 50 ετών ή μεγαλύτερη στις πλούσιες χώρες πεθαίνουν από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό ή διαβήτη σε σχέση με πριν από 30 χρόνια και αυτό συνεισέφερε περισσότερο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.