ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πήρε φωτιά η κορυφή
Τρίτη 24 Απρίλη 2001

Sportidea

Η απόδοση του Μποντίρογκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ
Φωτιά πήρε η κορυφή της βαθμολογίας στην Α1 ανδρών, τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου. Η ήττα του Περιστερίου από τον Πανιώνιο, αλλά και οι νίκες του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στην Κρήτη, άλλαξαν άρδην το γνωστό σκηνικό που επικρατούσε στο... ρετιρέ.

Στη Νέα Σμύρνη βρήκε... κόκκινο και σταμάτησε το Περιστέρι το νικηφόρο του σερί, αφού ο Πανιώνιος επικράτησε της ομάδας των δυτικών προαστίων με 86-82, σε ένα συναρπαστικό αλλά και επεισοδιακό παιχνίδι. Για το δεύτερο έχει ευθύνη και ο διαιτητής Παπαδημητρίου, ιδιαίτερα για την παρατραβηγμένη τεχνική ποινή στον Αλφόνσο Φορντ 2.03'' πριν το τέλος. Αυτό είχε σαν συνέπεια τις έντονες διαμαρτυρίες του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος χρεώθηκε επίσης τεχνική ποινή και μετά αποβολή από τον πάγκο. Πάντως στα αγωνιστικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι φάνηκαν πιο έτοιμοι για το παιχνίδι και εγκλώβισαν του φιλοξενούμενους στο ρυθμό τους. Μάλιστα χαρακτηριστικό της ευκολίας που έφθαναν στο καλάθι οι «κυανέρυθροι» είναι και το ποσοστό στους αιφνιδιασμούς (11/13). Από τους νικητές ξεχώρισε ο Παπαλουκάς (23π), ενώ από το Περιστέρι ο Φορντ (27π).

Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός κόντρα στην ΑΕΚ και δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει στο ντέρμπι της αγωνιστικής με 68-59. Οι «πράσινοι» έκαναν επίδειξη δύναμης ενόψει των πλέι οφ παίζοντας για 35' περίπου ολοκληρωτικό μπάσκετ, αντάξιο και των τίτλων που φέρουν σαν πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας. Μάλιστα η διαφορά στο σκορ εκτοξεύτηκε μέχρι και 22 πόντους (57-35), αλλά εκεί οι παίκτες του Ομπράντοβιτς χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να ανακάμψουν. Τελικά μπορεί να μην πήραν τη νίκη (άλλωστε αυτή είχε κριθεί), όμως οι παίκτες του Ιβκοβιτς κράτησαν τη διαφορά των 13 πόντων από τη νίκη τους στον πρώτο αγώνα. Καλύτερος από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Μποντίρογκα, ενώ από την ΑΕΚ ο Κακιούζης (16π).

Δυσκολεύτηκε αλλά τελικά ο Ολυμπιακός πήρε το πολυπόθητο ροζ φύλλο αγώνα κόντρα στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, και πλησίασε ακόμα περισσότερο την κορυφή, αν και η ήττα της ΑΕΚ του στέρησε το δικαίωμα να βρεθεί στο «ρετιρέ». Παρ' όλα αυτά μαθηματικά παραμένουν ακόμα οι ελπίδες για την πρώτη θέση μέχρι το τέλος. Καλύτερος από τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Παπανικολάου (23π), ενώ από το Ηράκλειο, που πάλεψε, ο Πετρόπουλος (30π).

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Αρης - Μίλων 92-67, ΠΑΟΚ - Ηρακλής 83-85, Δάφνη - Νήαρ Ηστ 72-75, Μαρούσι - Μακεδονικός 112-81. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 43, Περιστέρι 42, Ολυμπιακός 42, ΑΕΚ 41, Πανιώνιος 37, Ηρακλής 37, ΠΑΟΚ 35, Μαρούσι 34, Ηράκλειο 31, Νήαρ Ηστ 30, Δάφνη 30, Αρης 27, Μίλων 27, Μακεδονικός 24.