ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
θάβουν τα αρχαία Στάγειρα για χατίρι της TVX

Το οριστικό θάψιμο των αρχαίων Σταγείρων ανακοίνωσε χθες το κλιμάκιο του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την επίσκεψή του στο χώρο της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. «Μόνο περνώντας πάνω από τα κορμιά μας θα βεβηλώσετε την πατρίδα του Αριστοτέλη», δηλώνουν οι κάτοικοι και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικής εταιρίας

Σάββατο 15 Γενάρη 2000

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας χρυσού
Τύφλα να 'χουν τα αρχαία Στάγειρα μπροστά στα συμφέροντα της TVX Hellas. Αυτό είναι το ήθος των εκσυγχρονιστών που «επιβάλουν» την καταστροφή του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και γενικότερα του τόπου, προκειμένου να υπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Ενώ χρόνια τώρα, η μία μετά την άλλη, υπηρεσίες, φορείς, και κυρίως το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που θα σημάνει για την περιοχή η λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού και με αποφάσεις τους απαιτούν την αναστολή των παράνομων εργασιών που διεξάγει, η κυβέρνηση - διά των υπουργών, γραμματέων και συμβούλων της - συνεχίζει με κάθε τρόπο να στηρίζει το σκανδαλώδες έγκλημα. Χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, συνοδευόμενη από στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, τη διευθύντρια της 16ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον αρμόδιο αρχαιολόγο για τα Αρχαία Στάγειρα και στελέχη της εταιρίας, επισκέφθηκαν το χώρο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας, προκειμένου να «διαγνώσουν» το μέγεθος του ζητήματος. Και όταν πια επέστρεφαν, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας τους σταμάτησαν στο δρόμο, έξω από το φυλάκιο που εδώ και 4 χρόνια φυλάνε με βάρδιες, προκειμένου να εμποδίζουν την παράνομη δράση της TVX.

Εκεί ανακοινώθηκε επίσημα προς τους κατοίκους πως πρόθεση και απόφαση της κυβέρνησης είναι το εργοστάσιο να γίνει στη συγκεκριμένη θέση και πως η εταιρία διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει τις αρχαιότητες και θα τις αναδείξει μέσα στο χώρο της μεταλλουργίας χρυσού. Μάλιστα η διευθύντρια της 16ης Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κουκούλη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως με συγκεκριμένους νόμους η κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Ετσι εκείνο που έχουν να κάνουν πλέον οι υπηρεσίες είναι να διασφαλίσουν και να προστατέψουν όσο γίνεται, τις αρχαιότητες και να λειτουργήσει ο αρχαιολογικός τόπος μαζί με τα εργοστάσια. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται, λίγες μόλις μέρες μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ με βάση τις οποίες απαιτείται η αναστολή ολόκληρου του πλέγματος εργασιών και ερευνών της TVX που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας - Κηπουρίστρας για την προέγκριση της μελέτης χωροθέτησης.


Για τους κατοίκους της περιοχής, η ύπαρξη των αρχαιοτήτων αποτελεί έναν από τους λόγους των αντιδράσεών τους. Είναι όμως σημαντικός με δεδομένο μάλιστα πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί στο ετήσιο συνέδριο αρχαιολογίας η ανακάλυψη της ελληνιστικής πόλης των Αρχαίων Σταγείρων. Εχει εντοπιστεί τμήμα των τειχών της πόλεως μήκους 100 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων. Ενα μόνο μέρος των ευρημάτων που ήρθαν στο φως από τον αρχαιολόγο Κ. Σεισμανίδη, μαρτυρά την ύπαρξη εργαστηρίων αγγειοπλαστικής, αρχαίο θυσιαστήριο, συγκρότημα οικιών, και τμήμα λιθόστρωτης οδού. Ολα αυτά μέσα και κάτω από το χώρο που θα γίνουν τα εργοστάσια.

«Μόνο πάνω από τα κορμιά μας θα περάσουν για να βεβηλώσουν την πατρίδα του Αριστοτέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα των κατοίκων να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμου Σταγείρων Ακάνθου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, στην κατεύθυνση αναχαίτισης των νέων αρνητικών εξελίξεων.