ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013
Mε την... πλάτη στον τοίχο στη Β' φάση
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013

Mε την «πλάτη στον τοίχο» ενόψει της Β' φάσης του Ευρωμπάσκετ βρίσκεται πλέον η Εθνική ανδρών μετά και τη νέα ήττα, αυτή τη φορά από τη Φινλανδία χτες με 86-77. Ετσι, σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη αποτυχία κόντρα στην Ιταλία (81-72) η Ελλάδα πάει στο νέο όμιλο της Β' φάσης χωρίς βαθμούς αφού δεν έχει νίκη επί των άλλων δυο αντιπάλων του 4ου ομίλου που προκρίθηκαν (Ιταλία 2-0 νίκες, Φινλανδία 1-1). Μάλιστα το κακό γίνεται μεγαλύτερο για το ελληνικό συγκρότημα, καθώς θα είναι η μοναδική ομάδα του νέου ομίλου που θα σχηματιστεί χωρίς βαθμό, αφού οι ομάδες που προέρχονται από το λεγόμενο διπλανό ομίλο (Γ') βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα (Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία όλες με 1-1) . Υπενθυμίζεται ότι από τους δυο νέους ομίλους των έξι ομάδων της Β' φάσης (οι αγώνες των οποίων αρχίζουν στις 11 Σεπτέμβρη) προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι στα ημιτελικά.

Με συνολικό απολογισμό πλέον της Α' φάσης 3 νίκες επί των -όπως αποδείχθηκε πιο αδύναμων ομάδων του ομίλου (Σουηδία, Ρωσία, Τουρκία) και δυο ήττες κόντρα στους καλύτερους (Ιταλία, Φινλανδία) η Εθνική ανδρών προκαλεί προβληματισμό για τον μέλλον της στη διοργάνωση. Οπως και την Κυριακή κόντρα στην Ιταλία, έτσι και χτες απέναντι στους Φινλανδούς, παίκτες και τεχνική ηγεσία της ομάδας έδειξαν αδυναμία να ανταποκριθούν στις περιστάσεις που απαιτούσαν τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Παρά την παρουσία του Βασίλη Σπανούλη που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, οι Ελληνες διεθνείς δεν βρήκαν «απαντήσεις» στο παιχνίδι των Φινλανδών (σε επίθεση και άμυνα) που κυριάρχησαν πλήρως στο Β' μέρος αποκτώντας μια σταθερή διαφορά στο σκορ από το 25' και έπειτα, την οποία δεν έχασαν μέχρι το τέλος (48-39 στο 25', 57-47 στο 30', 74-62 στο 28'). Με οργανωτή των Κόπονεν και βαρύ πυροβολικό τον Κότι, που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, οι Φινλανδοί βρήκαν τις λύσεις στην επίθεση, ενώ και αμυντικά τα πήγαν άψογα εξουδετερώνοντας τα βασικά ατού της ελληνικής ομάδας που είχε τραγικά ποσοστά κυρίως στην περιφέρεια (4/29 τρίποντα).

Η ήττα από τη Φινλανδία φέρνει σε δύσκολη θέση την Εθνική ανδρών στη Β' φάση του Ευρωμπάσκετ
Ελλάδα : Σλούκας 4, Μπουρούσης 6, Ζήσης 19, Σπανούλης 17, Περπέρογλου 4, Φώτσης, Παπανικολάου 2, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 10 (7 ριμπάουντ), Καϊμακόγλου 6, Μπράμος 4, Πρίντεζης 5.

Φινλανδία: Κοϊβίστο 7, Νίκιλα, Μούρινεν 15 (5 ασίστ), Χαφ 13, Λι 4, Σάλιν 1, Κότι 14 (6 ριμπάουντ), Κόπονεν 29, Χάανπε 1, Μότολα, Αχόνεν 2, Ράνικο.