Σε απεργία από τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί

Παράσταση διαμαρτυρίας γονιών και εκπαιδευτικών, χτες, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Ξεκινά τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη η πενθήμερη απεργία των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, για να έχει ο αγώνας προσανατολισμό που θα στρέφεται ενάντια στην πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου, από την οποία πηγάζει η επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Για να γίνει ο αγώνας για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός υπόθεση των εργαζομένων, με κοινές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, γονιών, εργατικών σωματείων.

Στις 12 το μεσημέρι η ΟΛΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία καλεί και η ΔΟΕ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση με το δικό του μπλοκ, ενώ έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης την ίδια μέρα, στις 11.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και τη δεύτερη μέρα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους τους για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας προχωρούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Δυναμική κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής επιβεβαίωσε σε εκπαιδευτικούς και γονείς ότι θα εφαρμόσει στο επίπεδο της Περιφέρειας την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία ουσιαστικά κλείνει η ολοήμερη ζώνη στα 1.282 δημοτικά και στα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε τμήματα ένταξης και υποστήριξης.

Οι παραπάνω κινήσεις σηματοδοτούν την ένταξη χιλιάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμότητας ή περιπλάνησης, αφού όσοι δάσκαλοι βρίσκονται εκεί θα πηγαίνουν στην Περιφέρεια και ανάλογα με τα κενά θα τοποθετούνται στην ίδια ή διαφορετική Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μαχητικής παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής από Συλλόγους Εκπαιδευτικών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από την ΑΣΓΜΕ και Ενώσεις Γονέων, ο διευθυντής, Δ. Γκίνης, άφησε να εννοηθεί ότι θα υλοποιήσει και την κατεύθυνση για 28άρια τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την διαβίωση παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν επίσης ότι τα ειδικά σχολεία θα στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς που θα αποσπαστούν από τμήματα ένταξης.

Την οργή των εκπαιδευτικών προκάλεσε όταν είπε ότι δεν υπάρχουν κενά (!) παρά μόνο στις ειδικότητες, ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι ανάγκες είναι περισσότερες, ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτά που εμφανίζονταν ως ανάγκες ήταν «τρόποι βολέματος».

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση, την οποία υπηρετεί και το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, να φτιαχτεί ένα σχολείο της ημιμάθειας, της αγοράς και της κινητικότητας, που φέρνει νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους τη Δευτέρα το πρωί σε κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ το μεσημέρι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.