Μεγάλες νεανικές γιορτές σε όλη τη χώρα
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013

ΠΑΤΡΑ
Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα και τώρα το σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο το έχει ανάγκη» θα ηχήσει βροντερό στο κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, που ανοίγει τις πύλες του μεθαύριο Πέμπτη, στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον.

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», για τρεις μέρες, έγινε το σημείο συνάντησης της νεολαίας που δε βολεύεται, μπαίνει στον αγώνα και παλεύει μαζί με τους κομμουνιστές, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Παρά τη βροχή τις δύο πρώτες μέρες, χιλιάδες νέοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας, έδωσαν το «παρών» στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, συζήτησαν την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ και η νεολαία του στο λαό.

Ταυτόχρονα, διασκέδασαν με τη συντροφιά μιας πλειάδας καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους ήταν οι: Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας, Δημήτρης Σταρόβας, Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπλε, Νίκος Ζιώγαλας, «3 Laloun», Βασίλης Πετρίδης, Αγάθωνας, Μάκης Σεβίλογλου, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Νάτσιου, Κώστας Πρατσινάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης, «MC YINKA», «Going Through», «ΝΕΒΜΑ», «ΜΕΓΑΣ», Γιώργος Αετόπουλος, Ιροντίνα Κάνδραλη, και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες.

ΒΟΛΟΣ
Από τις δραστηριότητες, το Σάββατο, ξεχώρισε η θεατρική παράσταση της «Λιχουδοχώρας» που παρουσιάσθηκε από θεατρική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθηλώνοντας τους λιλιπούτειους επισκέπτες του αλλά και τους γονείς τους, στο χώρο του παιδότοπου.

Σε άλλες πόλεις

Μεγάλες νεανικές γιορτές σε όλη τη χώρα ήταν οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο σε πολλές πόλεις.

Μαζικότατο ήταν το διήμερο Φεστιβάλ στην Πάτρα, όπου μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συζητήσεις για το σχέδιο «Αθηνά», για την οργάνωση των σπουδαστών ΙΕΚ, για τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στις παιδαγωγικές σχολές, αλλά και παρουσιάσεις ιδεολογικών βιβλίων, συμπλήρωναν το πολιτικό σκέλος των εκδηλώσεων, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος πλαισιώθηκε από συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών αλλά και από ερασιτεχνικά συγκροτήματα, θεατρικά σκετς κ.ά.

Πραγματικά πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Λάρισα, όπου μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μουσικά σχήματα, ερασιτεχνικά αλλά και γνωστών καλλιτεχνών για όλα τα γούστα, ανέβηκαν στις σκηνές του διημέρου, ενώ παράλληλα όλοι οι χώροι ζωντάνεψαν με οργανωμένες συζητήσεις και άλλες φεστιβαλικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, παρουσίαση μαθητικών project με πολύ ενδιαφέροντα θέματα, γκράφιτι, θεατρικά δρώμενα κ.ά. Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε και μια ξεχωριστή εκδήλωση γνωριμίας με βαρέα μαχητικά αθλήματα, όπου παρουσιάστηκαν Ελεύθερη και Ελληνορωμαϊκή Πάλη, Τζούντο και Αρση Βαρών. Την πρωτοβουλία αυτή της ΚΝΕ επαίνεσαν ο Γιώργος Στουκογιώργος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζούντο και ο Νίκος Σωτηρίου, προπονητής άρσης βαρών.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο Φεστιβάλ στο Βόλο, την περασμένη Παρασκευή, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, αίσθηση έκανε η ανοιχτή συζήτηση μέσω skype με Ελληνα μετανάστη στη Γερμανία που απάντησε σε πολλά ερωτήματα που έθεσε το κοινό για τη ζωή ως μετανάστης και για τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν εκεί, αλλά και η παραγωγή «Θολοί καιροί πρόσεξε εργάτη...» από τη μουσικοθεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Δεν έλειψαν οι συναυλίες και οι δραστηριότητες για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Οι μουσικές, τα αφιερώματα και ο παιδότοπος είχαν τη θέση τους και στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, όπου τη δεύτερη μέρα μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ξεχωριστή θέση σε αυτό το Φεστιβάλ όμως, είχε και ο αθλητισμός με το τουρνουά ποδοσφαίρου που οργανώθηκε και το κέρδισαν οι «Parking», μια ομάδα μαθητών από Ε' δημοτικού μέχρι και Β' Λυκείου, που διάλεξε αυτό το όνομα, όπως είπαν τα παιδιά, «επειδή δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος να παίξουμε μπάλα, αναγκαζόμαστε να παίζουμε στο πάρκινγκ απέναντι από το πάρκο». Τις εντυπώσεις κέρδισαν επίσης και οι πιτσιρικάδες που έκαναν επίδειξη ικανοτήτων με bmx ποδήλατα.

Γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες πέρασαν και τις δυο μέρες από τις σκηνές του Φεστιβάλ και ξεσήκωσαν το κοινό στα Γιάννενα, όπου την κεντρική πολιτική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράλληλα, δεν έλειψαν τα αφιερώματα, τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα και ο παιδότοπος όπου ψυχαγωγήθηκαν οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ.

ΡΟΔΟΣ
Τοπικά συγκροτήματα, χορευτικά σχήματα αθλητικές επιδείξεις, θεατρικά σκετς και πολιτικά αφιερώματα γέμισαν ένα όμορφο πρόγραμμα στο διήμερο Φεστιβάλ στη Αγρίνιο, όπου τη δεύτερη μέρα μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πετυχημένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έγιναν τις μέρες που μας πέρασαν και σε Ηράκλειο Κρήτης, Λιβαδειά, Καρδίτσα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο και Σύρο.



ΛΑΡΙΣΑ


ΑΓΡΙΝΙΟ