Η Ιθάκη... του Γιώργου Φαρσακίδη

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αϊ - Στράτη, Γυάρου, από κοινού, τίμησαν το έργο του και τον καλλιτέχνη - συγγραφέα σε μια μοναδική εκδήλωση

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013

Το κολαστήριο του Μακρονησιού αποτυπωμένο από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη
Ηταν μια βραδιά μοναδική, πλούσια σε συναισθήματα, που φούντωνε την πίστη πως αξίζει να πορεύεσαι για την... Ιθάκη σου και να 'ναι μακρύς ο δρόμος σου, όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες, αρκεί να έχεις ως σκοπό ένα μεγάλο Ιδανικό, όπως ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός όπου ο άνθρωπος θα είναι ελεύθερος Ανθρωπος (με κεφαλαίο Α) παραγωγός του πλούτου και του πολιτισμού, χωρίς να τον εκμεταλλεύονται. Ολα αυτά, ακριβώς, συμβολίζει ο κομμουνιστής καλλιτέχνης, εικαστικός και συγγραφέας, ο αγωνιστής Γιώργος Φαρσακίδης που ήταν παρών στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμή του, για την παρουσίαση του Λευκώματος του: «Αναζητώντας την Ιθάκη. Πορεία ζωής».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αϊ - Στράτη, Γυάρου, από κοινού, προχτές το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ (Ασωμάτων 31) και Αϊ - Στράτη, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Την παρουσίαση του Λευκώματος έκανε η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη, ενώ χαιρέτισε και η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Εύα Μελά. Κείμενα του Γ. Φαρσακίδη διάβασε απαγγέλοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο ο ηθοποιός - λογοτέχνης Βασίλης Κολοβός.

Μιλώντας για τον αγωνιστή καλλιτέχνη συγγραφέα η Α. Ελληνούδη σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: η εκδήλωση δεν αποτελεί, απλώς και μόνο, τιμή στον Γιώργο Φαρσακίδη, έναν από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους αυτής της ηρωικής γενιάς. Αλλά, διά του Φαρσακίδη και του βιβλίου του, συνιστά «μάθημα» ιστορίας, πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας για κάθε ηλικία, κάθε γενιά. Προπάντων, για τη νέα γενιά.

Χαίρομαι, λοιπόν, που ο Γιώργος Φαρσακίδης, ακαταπόνητα, συνεχίζει να δημιουργεί. Που με το δικό του παράδειγμα ζωής και δημιουργίας, μας μαθαίνει τι σημαίνει το «να ζεις γι' αυτό που πρέπει», όπως έλεγε ο Ρίτσος. Τι σημαίνει δημιουργία που «αποβλέπει στο καλό των ανθρώπων», όπως προλογικά αναφέρει στο βιβλίο του ο Φαρσακίδης. Και, βέβαια, χαίρομαι που για μια ακόμη φορά μιλώ γι' αυτόν τον άνθρωπο, που τον θεωρώ μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση. Τον θαυμάζω απεριόριστα, τον εκτιμώ βαθύτατα, αλλά και τον αγαπώ. Γιατί ο Φαρσακίδης έχει και τη «χάρη» -με το ήθος, τη σεμνότητα, την έμφυτη ευγένεια, την καλή καρδιά του, αλλά και το χιούμορ του- να κερδίζει την αγάπη όσων τον γνωρίζουν.

Ο Γ. Φαρσακίδης σε παλιότερη εκδήλωση στη Μακρόνησο
Είναι φυσικό να θαυμάζει κανείς τα σπάνια χαρίσματα του Γιώργου Φαρσακίδη. Τον αέναο πόθο του για το καλό, το ωραίο, την ωφέλιμη για τον άνθρωπο και την κοινωνία δημιουργία. Την αστείρευτη εικαστική και συγγραφική δημιουργικότητά του. Την ακλόνητη συνέπειά του σαν κομμουνιστή ανθρώπου, αγωνιστή και καλλιτέχνη.

Η Ε. Μέλα, επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ζωή και η τέχνη του κομμουνιστή δημιουργού ταυτίζονται με τους αγώνες του λαούς μας. Ο Γ. Φαρσακίδης δημιουργεί έργα τα οποία αποτελούν «κομμάτια» της ιστορίας του τόπου μας. Οπως λέει ο ίδιος "Ζωγράφιζα πάντα με πρόθεση να τους καταγγείλω και να πληροφορήσω τους έξω", "την αγάπη μου για την τέχνη δεν την είδα μόνο σα μια προσωπική ευχάριστη ενασχόληση, αλλά σα μια γέφυρα επικοινωνίας με τους άλλους"».

Το λεύκωμα που δεν πρέπει να λείψει από κανένα σπίτι λαϊκού ανθρώπου διατρέχει όλη την ιστορία του αγωνιστή που κατάγεται από την Οδησσό και των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Από τα πρώτα χρόνια, τον Μάη του '36 με τους συγκλονιστικούς απεργιακούς αγώνες τη δικτατορία του Μεταξά. Το Επος της Αλβανίας, την τριπλή κατοχή, την Αντίσταση, το κράτος του Τρόμου και τον Εμφύλιο. Τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν.

Η εκδήλωση, περιελάμβανε και ένα ενδιαφέρον 15λεπτο βίντεο με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό από το έργο του Γ. Φαρσακίδη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ο Χ. Σισμάνης, από το Μουσείο Αϊ - Στράτη και ο Κ. Κατσιμπίνης, από το Σύλλογο Γυάρος - Ιστορική Μνήμη.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρ. Τσιντζιλώνης, ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή» κ.ά.