ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία για μια «εξισορροπητική» απόφαση

Τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια δεν αποκλείουν και απειλή στρατιωτικής επέμβασης

Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας δίπλα στον εκλεκτό τους Αχμάντ Τζάρμπα της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» χτες σε συνάντηση των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι η υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το συριακό χημικό αφοπλισμό μετά από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών του, και κυρίως των μονίμων μελών του, σχετικά με το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ αλλά και διπλωματικές πηγές προσκείμενες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία, συμφωνήθηκε συγκεκριμένο κείμενο απόφασης.

Οπως είχε προαναγγελθεί από δηλώσεις κυρίως πηγών προσκείμενων στον ΟΗΕ αλλά και στη Ρωσία, φαίνεται ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν «υπερσκελίζει» τις διαφωνίες που είχαν διατυπωθεί μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας και βρίσκει μια «μέση εξισορροπητική» λύση που επιδιώκει να ικανοποιήσει τα συμφέροντα και την εικόνα όλων σε αυτό το σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι. Ετσι, το σχέδιο απόφασης, με βάση και ένα αντίγραφο που έχει φτάσει στα χέρια του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», καλεί τη Συρία να εγκαταλείψει την παραγωγή, κατοχή και χρήση χημικών όπλων καθώς και να δεχτεί χωρίς να φέρει εμπόδια και αντιρρήσεις τις επιθεωρήσεις των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων του ΟΗΕ.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που προβλέπει αυτόματη ανάληψη δράσης απέναντι σε μια χώρα που δε συμμορφώνεται με απόφαση που την αφορά και απειλείται η Συρία με τη χρήση του, χωρίς, όμως, το σχέδιο απόφασης να υπάγεται στο άρθρο 7. Με άλλα λόγια, η Συρία προειδοποιείται για συνέπειες που θα εμπίπτουν στο άρθρο 7 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά αυτό για να γίνει θα πρέπει να προηγηθεί νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να υπάρξει νέο ψήφισμα.

Σε σχέση με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ψηφοφορία, αυτή εξαρτάται και από την κατάληξη της σύσκεψης που είχε προγραμματιστεί για χτες το βράδυ από την 41μελή διοίκηση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, στη Χάγη.

Το σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, καλεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να αρχίσουν τους ελέγχους στο συριακό χημικό οπλοστάσιο «όχι αργότερα από την Τρίτη» ενώ απευθύνει επείγουσα έκκληση για έκτακτη χρηματοδότηση του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων, προκειμένου να προσληφθούν δεκάδες έκτακτοι εμπειρογνώμονες, καθώς το έργο θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο. Εφόσον υιοθετηθεί επισήμως η απόφαση, δίνεται στη Δαμασκό μια βδομάδα να χορηγήσει λεπτομερείς πληροφορίες για το χημικό της οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων ονομασιών και ποσοτήτων χημικών ουσιών, τον τύπο και την ποσότητα των όπλων, με τα οποία οι ουσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται και παράγονται. Η καταστροφή όλης της αλυσίδας παραγωγής χημικών όπλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Νοέμβρη.

Εχει ενδιαφέρον το ότι η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», έγραφε χτες, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες σε Αμερικανούς και Ρώσους ειδικούς επί του θέματος, ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, πιθανώς δε θα χρειαστεί όσος χρόνος υπολογιζόταν για να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο γιατί σε μεγάλο βαθμό είναι «αφοπλισμένο» και ίσως να είναι αρκετοί και εννιά μήνες. Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι, σε συνέντευξή του στο «αλ Αραμπίγια», ο Χανς Μπλιξ, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το απαγορευμένο οπλοστάσιο στο Ιράκ, εκτιμούσε ότι «δεν μπορεί να ήταν σοβαρή η ιδέα για πλήγματα κατά του όποιου συριακού χημικού οπλοστασίου», καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας σε ανθρώπινες ζωές, στο περιβάλλον κ.λπ. είναι ανυπολόγιστες.

Ενδο-αντικαθεστωτικές τριβές

Συνάντηση με εκπροσώπους των ενόπλων οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών, που διαχώρισαν τη θέση τους από την αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία», εκτιμώντας ότι πρόκειται για Σώμα που «φτιάχτηκε στο εξωτερικό και δεν έχει σχέση με το τι γίνεται στη Συρία» θα επιδιώξει, σύμφωνα με δηλώσεις του, να έχει ο επικεφαλής του «ενόπλου σκέλους» των αντικαθεστωτικών, του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς. Ο Ιντρίς απέφυγε να σχολιάσει την κίνηση των οργανώσεων που αποσχίστηκαν και επέμεινε μόνο στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια πρώτη επικοινωνία για να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας», Αχμάντ Τζάρμπα, κατηγόρησε τις οργανώσεις αυτές ότι «κλέβουν την (σ.σ. δήθεν) επανάσταση και τις ελπίδες του συριακού λαού». Βέβαια, η λεγόμενη «Συμμαχία» έχει στηθεί με άμεση παρέμβαση ΗΠΑ, Κατάρ, Σ. Αραβίας ως μετεξέλιξη του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», όπου είχε μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία.