ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανησυχητική εξέλιξη
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013

Νέα εμπλοκή, με ευθύνη της κυβέρνησης, παρουσιάστηκε στο ζήτημα της διατήρησης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό «Βενιζέλος» του μετρό Θεσσαλονίκης, λίγες μόλις βδομάδες μετά από την «πανηγυρική» ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού, μετά από τροποποίησή του, ώστε να τις προβάλλει εκεί που βρέθηκαν. Η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό είναι και το αίτημα πολλών φορέων που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αρχική απόφαση για μεταφορά τους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση για μεταφορά των αρχαιοτήτων και τον περασμένο Ιούλη το Συμβούλιο αποφάσισε την προσωρινή παύση οποιασδήποτε ενέργειας απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που ορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2014.

Ομως, το υπουργείο Πολιτισμού απευθύνθηκε στο ΣτΕ με αντικείμενο την άρση της παραπάνω προσωρινής απόφασής του και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης. Ετσι, η συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης και της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ».

Θυμίζουμε ότι στα σημαντικά, για τη βυζαντινή ιστορία της πόλης, όσο και εντυπωσιακά ευρήματα στο σταθμό «Βενιζέλος», περιλαμβάνονται δύο τεμνόμενοι βυζαντινοί δρόμοι, ο λιθόστρωτος Cardo και ο μαρμαροστρωμένος Decumanus, με περισσότερα από 75 μέτρα μήκος, με ορατά τα αρχαία επισκευαστικά έργα που έγιναν με πλάκες από λατομείο του Χορτιάτη, αλλά και ίχνη αμαξοτροχιών, τετράπυλο στη συμβολή των παραπάνω οδών, κτίριο με μνημειώδη είσοδο και επιστρωμένες μαρμάρινες πλάκες, κεραμοσκεπής αποχετευτικός αγωγός, ίχνη από επιτραπέζια παιχνίδια πάνω στις μαρμάρινες πλάκες και γενικά κατάλοιπα οικοδομημάτων, που χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του 6ου και τις αρχές του 7ου αιώνα.

Το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, απαίτησε άμεσα την ανάκληση της απόφασης για μεταφορά των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού «Βενιζέλος», καθώς και την επιτόπια ανάδειξή τους.