ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ωρα ευθύνης για τους εργαζόμενους

Η λευκή επιταγή στη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που συνέδραμε κυβέρνηση και εργοδοσία, είναι ενάντια στα συμφέροντά τους

Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013

Εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να παράγουν αμυντικό και άλλο υλικό για τις λαϊκές ανάγκες, ρημάζουν με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών
Με απειλές για «λουκέτο» και στήνοντας παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων, η εταιρεία των αραβογερμανικών μονοπωλίων ΑDM και της Τhyssen Krupp εκβιάζει για ζεστό χρήμα και ενδεχόμενα νέες παραγγελίες από το κράτος που της παρέδωσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ηδη, οι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων έχουν ξεκοκαλίσει 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 75% του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, που αφορά σε 5 υποβρύχια, από τα οποία έχουν παραδώσει μόνο ένα, αυτό που γέρνει. Οι εγκαταστάσεις του ναυπηγείου ρημάζουν, εδώ και τρεις μέρες είναι χωρίς ρεύμα και χτες αναμενόταν να κοπεί και το νερό!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές τη νύχτα, όπως αποκαλύφθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων που έγινε χτες το πρωί μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου, η εργοδοσία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενόψει της λήξης της εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στις 30 Σεπτέμβρη, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι από πλευράς δραστηριότητας η εταιρεία βρίσκεται στο ίδιο μηδενικό σημείο με αυτό που την ανάγκασε να εφαρμόσει το μέτρο πριν από 18 μήνες»!

Σημειώνει ακόμα: «Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε (....) ότι οποτεδήποτε η εταιρεία εισπράξει τα οφειλόμενα από το ελληνικό δημόσιο και ανάλογα με τη ροή εισπράξεων θα είναι σε θέση και θα ανταποκριθεί και στις προς εσάς υποχρεώσεις της». Η εταιρεία πουθενά δεν κάνει λόγο για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, το οποίο η ίδια έχει κλείσει από τις 18 Απρίλη του 2012. Από την ημέρα, δηλαδή, που επέβαλε στους εργαζόμενους το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με 4 μεροκάματα το μήνα.

Και ενώ η κατάσταση γίνεται ασφυκτική για τους εργαζόμενους και αποκαλύπτονται οι πραγματικοί ένοχοι, στη χτεσινή γενική συνέλευση η ΠΑΣΚΕ πραξικοπηματικά αρνήθηκε να βάλει σε ανοιχτή ψηφοφορία την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της παράταξης ΕΕΝΣ, που περιελάμβανε πολύμορφες κινητοποιήσεις και γενική συνέλευση ανά 10ήμερο, προκειμένου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν για την εξέλιξη και τη μορφή του αγώνα.

Οταν ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ) επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί, ο πρόεδρος του σωματείου Β. Καρακύτσιος τον προπηλάκισε και του άρπαξε το μικρόφωνο, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων. Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έκλεισαν και τα μεγάφωνα.

Νωρίτερα, μιλώντας εκ μέρους της ΕΕΝΣ στη γενική συνέλευση, ο Θόδωρος Κούτρας είπε μεταξύ άλλων: «Οι λευκές επιταγές στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, η μέχρι τώρα πείρα δείχνει ότι όχι μόνο είναι λάθος, αλλά και επικίνδυνη απόφαση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είναι να ανοίξει τώρα το ναυπηγείο, να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι για δουλειά». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους ο οργανωμένος αγώνας, διεκδικώντας να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι να μην αγγιχτεί κανένα εργασιακό δικαίωμα».

Στη συνέλευση, χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Ν. Ξουράφης και ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Κάλεσαν σε συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους όλης της ναυπηγικής βιομηχανίας και του Μετάλλου συνολικά (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ κ.λπ.). Ακολούθησε συμβολικός αποκλεισμός από τους εργαζόμενους της Εθνικής Οδού, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.