ΣΥΡΙΑ
Αρχισαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών

Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εισέρχονται στη Συρία από το Λίβανο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τους ελέγχους στο συριακό χημικό οπλοστάσιο φέρονται, κατά πληροφορίες, να άρχισαν χτες οι πρώτοι επιθεωρητές του Οργανισμού του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που έχουν, ήδη, φτάσει στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ αναμένονται και άλλες ομάδες επιθεωρητών μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας. Οι επιθεωρητές ξεκίνησαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την επιβεβαίωση της καταγραφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, μετά τη συμφωνία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ζήτημα και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θεωρεί ότι «οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο» όσον αφορά στην απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό. Εκτίμησε, επίσης, αν οι μεγάλες δυνάμεις «συνεχίσουν να πράττουν με τέτοιο συντονισμένο τρόπο, δεν θα είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί τελικά βία». Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί δεδομένο ότι η απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό δεν αφορά μόνο το καθεστώς Ασαντ αλλά και τους αντικαθεστωτικούς. Τόνισε, δε, εκ νέου ότι η ρωσική διπλωματία έχει στη διάθεσή της στοιχεία (πληροφορίες και εκθέσεις) που δείχνουν «πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε ακραίες οργανώσεις όπως το Μέτωπο αλ Νούσρα», οι οποίες φαίνεται ότι είχαν πρόσβαση σε χημικά όπλα.

Εντός Συρίας, πάντως, χτες, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων και άλλων ενόπλων αντικαθεστωτικών σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, η ακραία μισθοφορική «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» φαίνεται ότι εμπλέκεται σε συγκρούσεις με ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τους οποίους, χτες, εκτόπισε από δύο χωριά μεταφέροντας πλέον τις σκληρές μάχες κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Σαλάμεχ.

Τέλος, νέα έκκληση για ακόμη περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και για διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τη διανομή της απηύθυναν, χθες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχοντας διασφαλίσει άλλο ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τον Οργανισμό περίπου επτά εκατομμύρια Σύροι, εντός χώρας αλλά και στις γειτονικές, χρήζουν άμεσης βοήθειας.