ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών»
Πέμπτη 26 Απρίλη 2001

Avaton

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Ολυμπιάδας
«Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών, να ξεκουμπιστεί η TVX από τον τόπο μας». Αυτό το αίτημα - σύνθημα, διατύπωσαν οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Ολυμπιάδας και της Επιτροπής Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης και πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, την ώρα που 20 δημότες της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου ανέμεναν να δικαστούν στο Εφετείο.

Λόγω της αποχής των δικηγόρων, τελικά, οι 5 κατά σειρά υποθέσεις, που ήταν αναρτημένες στο πινάκιο, αναβλήθηκαν και θα εκδικαστούν στις 28 Νοέμβρη του 2001. Συνολικά, στις 5 υποθέσεις, ο Νίκος Μήτσιου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 5 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση. Σε 3 χρόνια φυλάκιση έχει καταδικαστεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρναίας Γ. Κοτάκης, σε 3 χρόνια φυλάκιση ο τοπικός σύμβουλος Ολυμπιάδας Δ. Καρακιτσάκης, σε 15 μήνες φυλάκιση ο δήμαρχος Ασπροβάλτας Α. Φρατζής. Επίσης έχουν καταδικαστεί 3 δημότες σε 21 μήνες φυλάκιση, 10 δημότες σε 19 μήνες και 3 ακόμη σε 4 μήνες φυλάκιση. Οι εφέσεις ασκήθηκαν από τους συνηγόρους των κατοίκων, προκειμένου να ακυρωθούν οι παραπάνω πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους.

«Σήμερα γλιτώσαμε τη φυλακή», ανακοίνωσε από την ντουντούκα, στεκόμενος στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου, ο Ν. Μήτσιου, αμέσως μετά την αναβολή των υποθέσεων. Ομως, πρόσθεσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι «να ξεκουμπιστούν οι Καναδοί. Κυάνια και αρσενικά τελείωσαν για μας. Ολοι μαζί στον αγώνα, ενωμένοι για να σώσουμε τον τόπο μας».

«Οι διώξεις μόνο στόχο είχαν να μας κάμψουν. Ομως δεν το κατάφεραν. Κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε αγωνιστικά», δήλωσε στο «Ρ» ο Δ. Βενετάκης, αντιπρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Ολυμπιάδας του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, που μέχρι στιγμής πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 5,5 χρόνια φυλάκιση. Και ακόμη σε βάρος των κατοίκων εκκρεμούν πολλές υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν φτάσει στο ακροατήριο για να εκδικαστούν σε πρώτο βαθμό.

«Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαιώνουν τους ανθρώπους που από το 1987 μέχρι σήμερα παλεύουν για να προστατεύσουν το περιβάλλον και το μέλλον του τόπου τους, πρέπει οι διώξεις να σταματήσουν», δήλωσε ο Τ. Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων.

Στο πλευρό των διωκόμενων, χθες, βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι κομμουνιστές, που από την πρώτη ώρα κατήγγειλαν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής στην πολυεθνική «TVX Gold» και απαιτούν ακύρωση της ληστρικής σύμβασης, λειτουργία των μεταλλείων κάτω από δημόσιο έλεγχο και εφόσον διασφαλίζεται η διατήρηση και παραπέρα ανάπτυξη των θέσεων εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα θύματα της πάγιας πλέον τακτικής της κυβέρνησης να διώκει τους ανθρώπους που σηκώνουν κεφάλι και αντιστέκονται στις καταστροφικές επιλογές της», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ Ν. Παρθενιώτης.