ΜΕΛΙΣΣΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το δάσος και το νοσοκομείο »

Μαχητική διαδήλωση έγινε προχτές το βράδυ και οι κάτοικοι απαίτησαν την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή από το υπουργείο Υγείας

Πέμπτη 26 Απρίλη 2001

Στιγμιότυπο από την προχτεσινοβραδινή συγκέντρωση
Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, τη διατήρηση και αναβάθμιση του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ («Παπαδημητρίου») στα Μελίσσια και την απόδοση τού δάσους των 113 στρεμμάτων στους Μελισσιώτες, απαίτησαν με μια ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας προχτές το βράδυ οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο δήμος αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του «Παπαδημητρίου».

Οπως επισημάνθηκε προχτές το βράδυ από όλους τους ομιλητές, η προάσπιση της συγκεκριμένης περιοχής είναι καθήκον όλων, αφού το κτήμα Παπαδημητρίου στο οποίο στεγάζεται εδώ και 35 χρόνια το νοσοκομείο του ΙΚΑ, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και το πευκοδάσος, βρίσκονται στο στόχαστρο των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Ηδη, και μετά την αδράνεια της διοίκησης του ΙΚΑ για την ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης του οικοπέδου, στο οποίο στεγάζεται το νοσοκομείο - έληξε στις 31.12.1999 - το οικόπεδο κατατμήθηκε σε πέντε εταιρίες, τρεις εκ των οποίων αγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Λέανδρο. Ο επιχειρηματίας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σχεδιάζει τη δημιουργία νέας νοσοκομειακής μονάδας 45.000 τμ. Για το σκοπό αυτό μάλιστα έχει κινήσει διαδικασία έξωσης του νοσοκομείου του ΙΚΑ, ενώ έχει ξεκινήσει και «προεργασίες» στο πευκοδάσος.

«Ζητάμε από την πολιτεία τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου, με το δημόσιο χαρακτήρα του και με κτιριακή αναβάθμιση και ενίσχυση με προσωπικό, αλλά και την προστασία του δάσους σαν πνεύμονα ζωής της περιοχής», υπογράμμισε ανοίγοντας την εκδήλωση η Σ. Μπακολέα, εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου και τόνισε την ανάγκη για συντονισμένο αγώνα κατοίκων και εργαζομένων.

«Το σαθρό ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και η αποδυνάμωση του υπάρχοντος νοσοκομείου άνοιξαν την όρεξη στο μεγάλο κεφάλαιο που με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει βάλει στο στόχαστρο την Υγεία, αλλά και άλλους κρίσιμους τομείς της ζωής του λαού», υπογράμμισε στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Κίνησης» Χρ. Φρεμεντίτης.

Την ανάγκη προάσπισης του δάσους και του Νοσοκομείου «Παπαδημητρίου» εκφράσανε στη χτεσινή εκδήλωση οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και ο δήμαρχος Μελισσίων Δ. Τομπουλίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης, ο οποίος ανέφερε ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνδυαστεί με τη διάσωση του πρασίνου και ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι και τον αποδοκίμασαν έντονα.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή από το υπουργείο Υγείας και την ένταξη τού νοσοκομείου στο ΕΣΥ ή από το ΙΚΑ για τη διατήρηση του ελεύθερου χώρου και του Νοσοκομείου. Επίσης, ζητούν την αξιοποίηση του χώρου από το δήμο και το φορέα απαλλοτρίωσης ώστε να αποδοθεί στη χρήση του λαού του Λεκανοπεδίου. Ακόμα, ζητούν ζητούν την άμεση διακοπή κάθε ενέργειας που θα αντιστρατεύεται τα παραπάνω.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Μελισσίων, που κατέληξε στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου και επικολλήθηκε το ψήφισμα.