ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Περισσότερη αστυνόμευση για τους μετανάστες
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013

Πολλαπλασιάζονται τα φέρετρα των τραγικών θυμάτων του ιμπεριαλισμού, πολλά από αυτά μικρών παιδιών
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την επέκταση των υπηρεσιών της Frontex πρότεινε χτες η επίτροπος Εσωτερικών ως μέσο «αποφυγής» άλλων τραγωδιών αναλόγων με αυτήν στην Λαμπεντούζα την περασμένη βδομάδα, οπότε πλοίο με περισσότερους από 500 επιβαίνοντες πρόσφυγες βυθίστηκε με αποτέλεσμα ως τώρα 274 πνιγμένους, 155 διασωθέντες και 200 αγνοούμενους.

Η πρόταση της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ όπως και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ βλέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως «αστυνομικής φύσης» ζήτημα ενώ είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της φύσης του ιμπεριαλισμού, που είναι σύμφυτη με τον πόλεμο, την καταστροφή και τη φτώχεια και τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τον τόπο τους. Η αξιωματούχος υποστήριξε ότι κατέθεσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόταση στους αρμόδιους υπουργούς των 28 χωρών - μελών, με στόχο να συσταθεί μια υπηρεσία που θα μπορεί να περιπολεί από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία, υποτίθεται για να παρέχει και βοήθεια και διάσωση, στην ουσία όμως ως μηχανισμός αποτροπής. Η Frontex ήδη δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά η Μάλμστρομ τόνισε ότι έχει ελάχιστες δυνατότητες, αφού διαθέτει μόνο τέσσερα πλοία, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, εκφράστηκε, ήδη, υπέρ της πρότασης.

Σήμερα, στη Λαμπεντούζα που συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των τραγικών οικονομικών μεταναστών από την Αφρική, μεταβαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και την Σεσίλια Μάλμστρομ.