Κι άλλη αντιδραστική πρόταση για την ΠΦΥ

Φτιάχτηκε σε συνεργασία με την Task Force και συστήνει τη μεταφορά 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013

Και η νέα πρόταση υπονομεύει παραπέρα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Τη μεταφορά όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με την ταυτόχρονη μεταφορά 2.246 γιατρών από τις υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνει το πόρισμα η Επιτροπής για την ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Task Force.

«Στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης έχουν ληφθεί υπόψιν αφενός η επικείμενη μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου οι προοπτικές για κινητικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αναφέρεται στην αρχή του πορίσματος. Στα πλαίσια αυτά, προτείνει τη δημιουργία «ενός ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ», με τη μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας «στην εποπτεία των ΥΠΕ». Δηλαδή, η κεντρική ιδέα, συμπίπτει με εκείνη της πρότασης άλλης επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Η Task Force με την πρότασή της ενισχύει το χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ σαν αγοραστή υπηρεσιών υγείας και διαμορφώνονται «νέες εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και του νέου προσωπικού ΠΦΥ (ωράριο, καθήκοντα, αμοιβή)». Οπως και με την άλλη πρόταση, οι νέες μονάδες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ εισάγεται κι εδώ ο Οικογενειακός Γιατρός.

«Η ανάπτυξη του ενιαίου συστήματος της ΠΦΥ» διέπεται από τη λογική «της ορθολογικότερης διαχείρισης των υγειονομικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού», η οποία σε συνδυασμό με την κινητικότητα, προτείνει την μεταφορά 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ (συνολικά είναι 5.765) από τις μονάδες ΠΦΥ στα δημόσια νοσοκομεία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει κι άλλο τις υφιστάμενες και υποστελεχωμένες δομές της ΠΦΥ. Οι κυριότερες ειδικότητες που προτείνονται για μεταφορά, είναι οι οφθαλμίατροι (290) και οι πνευμονολόγοι (255).