ΛΥΚ ΜΠΕΣΟΝ
Επικίνδυνη Οικογένεια
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013

Φιλμ βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τονίνο Μπενακουίστα «Malavita» - με ελαφρές παρεμβάσεις στην ιστορία σε ό,τι αφορά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Πρόκειται για γαλλοαμερικάνικη συμπαραγωγή που γέρνει βέβαια ανισόβαρα προς το αμερικάνικο μέρος κι ας εκτυλίσσεται εν μέσω αυθεντικής γαλλικής Νορμανδίας. Δεν πρόκειται για φιλμ για τη μαφία. Αλλά για την καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών, πρώην μαφιόζων, ενταγμένων σε πρόγραμμα μαρτύρων υπό προστασία του FBI, που προσπαθούν καταναγκαστικά να ενσωματωθούν στο νέο τους περιβάλλον και την καινούργια τους ζωή που, και αυτή, αποδεικνύεται όχι τόσο ήσυχη και αναίμακτη.

Στο πρώτο μισάωρο της ταινίας μαθαίνουμε ότι στη γαλλική «ύπαιθρο» όλα είναι ανιαρά... Το πολιτισμικό σοκ είναι γεγονός! Στα ράφια του μικρού παντοπωλείου δεν υπάρχει βούτυρο φιστικιού και το σίριαλ «Dallas» προβάλλεται στη γαλλική τηλεόραση, άκουσον άκουσον, μεταγλωττισμένο... οι ενήλικες και οι ανήλικοι είναι όλοι τους άσχημοι και κουμπωμένοι... Χιλιοτετριμμένα τα κλισέ για τους αυτόχθονες και ρέουν άφθονα... Σε αντίθεση με την οικογένεια Μπλέικ που όλοι τους είναι όμορφοι, έξυπνοι και κυρίως... ξύπνιοι! Συμπέρασμα: Είναι σαφώς καλύτερο να είσαι Αμερικάνος!

Ο εγκατεστημένος στην Αμερική Γάλλος σκηνοθέτης Λυκ Μπεσόν - ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής και διακίνησης οπτικοακουστικών προϊόντων «Europa Corp» - επιστρέφει στο σινεμά με ένα πόνημα «δελεαστικό» λόγω θέματος και κυρίως κάστινγκ. Εδώ συναντάμε ονόματα τρανταχτά, εμπορικά, άρα ανταποδοτικά. Τον Ντε Νίρο στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός μάτσο πάτερ φαμίλια, ενός μετανοημένου μαφιόζου, μάρτυρα υπό προστασία... Κι ο Ντε Νίρο θεωρείται άριστος γνώστης του θέματος μαφία... Το ίδιο και η σύζυγός του, την υποδύεται η Μισέλ Φάιφερ, ηθοποιός με παρελθόν σε γκανγκστερικές ταινίες όπως το «SCARFACE» (1983) του Μπράιαν Ντε Πάλμαπου την ανέδειξε. Η Φάιφερ βρίσκει όντως το πόστο της στο φιλμ σαν μετρημένη «μαμά» και μετρημένη μοιραία γυναίκα... Το ίδιο ισχύει και για τα δυο τέκνα της οικογένειας που εμφυσούν αμερικάνικα ήθη στο σχολικό τους περιβάλλον... αλλά και το μαύρο σκύλο με το όνομα «Μαλαβίτα» μάρτυρας ο καημένος και κοινωνός των διαδραματιζόμενων. Κι η νεοϋορκέζικη μαφία εξακολουθεί να ψάχνει τους «προδότες» στη νότια Γαλλία... αλλ' όταν τυχαία τους ανακαλύπτει στη βόρεια, η σφαγή είναι αναπόφευκτη κι όλα γίνονται γυαλιά καρφιά «α λ' αμερικαίν»...

Με ύφος εκκεντρικού νουάρ, με σαρκασμό παρόντα από την αρχή ως το τέλος και σαδιστική βία, η ταινία παρωδία με κωμικοδραματικούς τόνους και όχι ιδιαίτερο γέλιο, έχει άφθονες τρύπες, τόσο σε επίπεδο ασυνάρτητης ιστορίας, όσο εγκαταλελειμμένων subplots (υπο-ιστοριών), αλλά και απότομων τονικών αλλαγών. Είναι όμως περιττό να αναζητείται αξιοπιστία σε τέτοιου είδους προϊόντα... «Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» προτείνει μια διασκέδαση αποτροπιασμού σε πλαίσιο χαρωπού αμοραλισμού και καθίσταται ψιλοενδιαφέρουσα μόνο και μόνο για τη ζεστή και πικάντικη ερμηνεία των ηθοποιών.

Η ταινία ξεκινά την αφήγηση του σύντομου χρονικού παραμονής της οικογένειας Μπλέικ στο κρησφύγετο της Νορμανδίας με διαδρομή με αυτοκίνητο και κλείνει με τον ίδιο τρόπο, όταν η οικογένεια μετακινείται προς το επόμενο καταφύγιό της...

Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μισέλ Φάιφερ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ρικάρντο Κορντέρο, Νταϊάνα Αγκρον, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Γαλλία (2013).