ΣΤΗ ΜΝΗMH ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001

Βασιλική (Κούλα) Λύτρα
Φωτ.2

Στη μνήμη των αγωνιστών που «χάσαμε» για πάντα ΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ, στελεχών του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, με την υπόσχεση ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Σόλων Βέρας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΕΠΟΝίτισσας ΚΟΥΛΑΣ ΛΥΤΡΑ από το Σερνικάκι Δωρίδας, η οποία «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή στις 2 Μάη 1943 και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους εμάς, που την αγαπούσαμε και την εκτιμούσαμε, μα και στον αγώνα που είχε προσφέρει πολλά, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου», 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η αδελφή της Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Στις 15 Απρίλη - πρώτη μέρα του Πάσχα του 2001 - η Πύλη Τρικάλων αποχαιρέτησε, στα 74 χρόνια του, έναν αγωνιστή, μέλος του ΚΚΕ, τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΑΤΑ. Στην Κατοχή, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το ίδιο διάστημα, έγινε μέλος του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του.

Στην κηδεία του Β. Κατράνα, εκτός από τους συγγενείς του, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ, αντιστασιακοί με επικεφαλής τον πρόεδρο του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Απόστολο Κατράνα, φίλοι και πολλοί συγχωριανοί του.

Στον επικήδειο, ο πρόεδρος του Παραρτήματος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του νεκρού, στους αγώνες και το έργο του. Ηταν ένας άνθρωπος απλός, είπε, και εργατικότατος. Παρά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου, στάθηκε ακλόνητος. Δημιούργησε οικογένεια, απόχτησε δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Τα πρώτα χρόνια εκλέχτηκε πρόεδρος του Παραρτήματος Πύλης της ΠΕΑΕΑ και από το 1991 ήταν γραμματέας του.

Φιλειρηνιστής, ανθρωπιστής, αλτρουιστής και αθόρυβος, είχε αποσπάσει την εκτίμηση και το σεβασμό των συγχωριανών του.



Χρήστος Σταμούλος