ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για φθηνές - τακτικές συγκοινωνίες

Στις 11 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ στο Ρέντη

Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ) στο Ρέντη (Παρνασσού 6), θα κάνουν σήμερα, στις 11 π.μ., σωματεία και φορείς που διεκδικούν:

Την κινητοποίηση οργανώνουν: Οι Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα Αμαξοστάσια της ΟΣΥ στον Πειραιά και στην Π. Ράλλη, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Επίσης, οι Επιτροπές Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ναυτεργατών, Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού. Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, Περάματος, 5ου Διαμερίσματος Πειραιά και οι Επιτροπές Αγώνα (ΜΑΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει η ΕΛΜΕ Πειραιά, Ενώσεις Συνταξιούχων, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), σπουδαστές από την ειδικότητα των ηλεκτρολόγων στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω και οι «πρακτικάριοι» στα ΕΛΤΑ από την ΕΠΑΣ Καλαμακίου.

«Δεν γίνεται να παίρνουμε 16 ευρώ μεροκάματο και να ξοδεύουμε τα 6 από αυτά στις συγκοινωνίες», λένε χαρακτηριστικά σπουδαστές από την ΕΠΑΣ Καλαμακίου. Αυτό είναι το μεροκάματο της μαθητείας τους και το κόστος των καθημερινών μετακινήσεών τους. Το πρωί πηγαίνουν στην πρακτική τους, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΤΑ στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από περιοχές όπως ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη, η Νέα Σμύρνη... Το απόγευμα πρέπει να παρακολουθήσουν το μάθημα στη σχολή τους, στο Καλαμάκι. Μόνο το πήγαινε - έλα στη δουλειά και το μάθημα τους κοστίζει 5,60 ευρώ, αφού δεν τους χορηγείται πάσο κι έτσι πληρώνουν 1,40 ευρώ για κάθε εισιτήριο.

Με μεροκάματα πείνας, άνεργους γονείς και καθυστερήσεις που φτάνουν τον ένα μήνα στην πληρωμή τους, συχνά στην τσέπη τους δεν υπάρχει το αντίτιμο του εισιτηρίου. Ετσι είναι αρκετοί αυτοί που έχουν βρεθεί χωρίς εισιτήριο σε ελέγχους και καλούνται να πληρώσουν 80 ευρώ πρόστιμο, πράγμα που μοιάζει αδύνατο. «Με 250 ευρώ μισθό τι να πρωτοπληρώσεις», λένε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει στο 1,70 ευρώ (25%) το ενιαίο εισιτήριο, ενώ οι έλεγχοι και τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.