Την Τρίτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Σάββατο 28 Απρίλη 2001

Επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός της εργατικής τάξης της χώρας, μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 26ης Απρίλη, είναι η απεργία την 1η Μάη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας σε ενωτικό, ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συγκέντρωση την Τρίτη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν ένα δεύτερο δυνατό «χαστούκι» στην κυβέρνηση και να πετάξουν μια για πάντα τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της, για την Κοινωνική Ασφάλιση, στον «Καιάδα».

Το ΠΑΜΕ, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση, θα αναδείξει ταυτόχρονα τα θέματα του λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών σχέσεων, της δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και της ανάπτυξης της διεθνιστικής Αλληλεγγύης. Θα προβάλει την απαίτηση για διάλυση του ΝΑΤΟ, αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα Βαλκάνια. Θα αποκαλύψει τον εντεινόμενο αυταρχισμό και θα αντιπαλέψει τον «τρομονόμο». Καλεί όλους τους απεργούς διαδηλωτές να συγκλίνουν και να ενωθούν εκεί στο δρόμο της κοινής δράσης (η πορεία θα καταλήξει στο Σύνταγμα), να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Σωματεία, συντονιστικές επιτροπές, επιτροπές αγώνα διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα περιοδείες σε χώρους δουλιάς, στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές καλεί τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα στην αγωνιστική συγκέντρωση στην πλ. Εθνικής Αντίστασης, την Τρίτη 1η Μάη και ώρα 10 το πρωί. Στην προσυγκέντρωση και εκδήλωση του Συνδικάτου, που θα γίνει στις 9 το πρωί, στην πλ. Κάνιγγος, την 1η Μάη. Στην εκδήλωση της νεολαίας, που θα γίνει τη Δευτέρα 30 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου με θέμα «Η εργατική τάξη στον αγώνα - κόντρα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».


Το Συνδικάτο καλεί, επίσης, τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στις στάσεις εργασίας και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στους τόπους δουλιάς και έχουν ως εξής: Αττική Οδός στο έργο της Κύμης 7.30 - 8.30 το πρωί. Μέγαρο Μουσικής 11 - 12 το μεσημέρι. Δυτική Περιφερειακή Υμηττού 7.30 - 8.30 το πρωί. Αεροδρόμιο Σπάτων στάση εργασίας 11 - 12 το μεσημέρι.

Τους χιλιάδες συνταξιούχους, που πήραν μέρος μαζικά στη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών, χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και τονίζει ότι «η 1η Μάη πρέπει να είναι συνέχεια αγωνιστικής, ταξικής απάντησης, η οποία πρέπει να προετοιμάσει την απεργία στις 17 Μάη». Οι συνταξιούχοι καλούνται να πάρουν μέρος στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, που οργανώνει το ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Με αίτημα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα νοσοκομεία», η ΕΣΑΚ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στον απεργιακό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ανήμερα την Πρωτομαγιά, δε θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα σ' ολόκληρη τη χώρα. Οι συντάκτες και οι τεχνικοί Τύπου των εφημερίδων θα εργαστούν το απόγευμα της Τρίτης για τα φύλλα της Τετάρτης 2/5/2001. Οι διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι των εφημερίδων, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία και οι εφημεριδοπώλες θα απεργήσουν την Τρίτη 1η Μάη και θα εργαστούν την Τετάρτη, για την έκδοση των εφημερίδων της Πέμπτης 3 του μήνα.

Με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν τον ταξικό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πύλη του Λιμανιού. Προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 9 το πρωί στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στο Βαρδάρη. Η διαδήλωση θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με ενδιάμεσο σταθμό το Μνημείο του Καπνεργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Με δική τους προσυγκέντρωση, θα συμμετέχουν στον αγωνιστικό γιορτασμό και οι φοιτητές, μετά από απόφαση της ΦΕΑΠΘ και των Συλλόγων Οικονομικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Νομικής, Φυσικού, Μαθηματικού, Ιατρικής και Πολιτικού. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9 π.μ. στη ΧΑΝΘ.