ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Τιμή και δόξα στο ΟΧΙ και την Αντίσταση του λαού

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των Λαϊκών Επιτροπών και του ΜΑΣ, μπροστά στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην Αθήνα

Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013

Πλήθος νεολαίων, μαθητές και φοιτητές του ΜΑΣ, ηλικιωμένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτες και τραυματίες της Αντίστασης, απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης κατέκλυσαν, προχτές, Δευτέρα 28 Οκτώβρη, το χώρο της πλατείας Κοραή, μπροστά από το χώρο όπου ήταν τα κρατητήρια της γερμανικής Γκεστάπο, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενοι, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσαν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Κώστας Μαραγκουδάκης και, από μέρους του ΜΑΣ, ο νεολαίος Θόδωρος Κωτσαντής. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών μπροστά στην είσοδο των υπόγειων της Κοραή.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας και, εκτός των άλλων, επισήμανε τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με την τακτική «κατευνασμού» στήριξαν και ενίσχυσαν το ναζιστικό τέρας για να το στρέψουν ενάντια στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος της ΕΣΣΔ. Σημείωσε επίσης τη στάση της φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά που αναρριχήθηκε στην εξουσία, κοινοβουλευτικά, με τη στήριξη της αστικής τάξης και των κομμάτων της, η ηγεσία των οποίων εγκατέλειψε το λαό στην τύχη του, την περίοδο της Κατοχής, λέγοντας ότι το μεγάλο ΟΧΙ το δημιούργησε ο λαός που ξεσηκώθηκε σύσσωμος ενάντια στον κατακτητή, δημιούργησε το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, ψυχή και ραχοκοκαλιά της οποίας ήταν το ΚΚΕ, που καθοδήγησε τον απελευθερωτικό αγώνα και έδωσε τα καλύτερα παιδιά του.

Ο Θ. Κωτσαντής, εκφράζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση της νεολαίας στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κατήγγειλε την ανιστόρητη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού και των κομμάτων της αστικής τάξης που προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την πραγματική Ιστορία για να θολώσουν τα μυαλά των νέων, για να μη διδάσκονται από τα κατορθώματα των πατεράδων τους. Για να μη μαθαίνουν πως ο οργανωμένος λαός με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές αντιμετώπισε τους φασίστες και ο σοβιετικός λαός με τον Κόκκινο Στρατό τσάκισε το ναζιστικό τέρας, απελευθερώνοντας την Ευρώπη. «Ομως, εμείς - είπε - η νεολαία, εμπνεόμαστε, μαθαίνουμε και διδασκόμαστε από αυτούς τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Απομονώνουμε τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που είναι οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, των Χιτών και των μαυραγοριτών και χρησιμοποιούνται από το αστικό σύστημα για να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη αλληλεγγύης στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (2018-03-07 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (2017-11-01 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι προσπάθειες «αποχρωματισμού» της Αντίστασης (2015-10-10 00:00:00.0)
Ψηφίζουμε - ενισχύουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ! (2015-09-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας (2014-10-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-03-22 00:00:00.0)