Διεθνής Διάσκεψη της ΠΣΟ για τον αμίαντο

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, με συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων από 15 χώρες

Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013

Στιγμιότυπο από τη διεθνή διάσκεψη
«Αμίαντος σημαίνει θάνατος». Με αυτό το σύνθημα έγινε χτες Διεθνής Διάσκεψη για τον αμίαντο και τις συνέπειές του στην υγεία των εργαζομένων που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι εργαζομένων από όλους τους βασικούς κλάδους που εμπλέκονται με αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό από 15 χώρες: Αλβανία, Μπαγκλαντές, Χώρα των Βάσκων, Μπενίν, Μεγάλη Βρετανία, Κούβα, Αίγυπτος, Ινδία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Ουκρανία, Βιετνάμ, όπως και από 6 Ομοσπονδίες της Ελλάδας.

«Ακόμα κι όταν οι συνέπειες από τη χρήση του αμίαντου και την επαφή του ανθρώπου με αυτόν έγιναν ολοφάνερες κι αποδείχτηκαν επιστημονικά, υπήρξε δισταγμός για την κατάργηση της χρήσης του από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε εισηγητικά ο ΓΓ της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος, συμπληρώνοντας πως σε χώρες όπου η χρήση αμίαντου είναι πλέον απαγορευμένη, συνεχίζουν να υπάρχουν κατασκευές, εργαλεία, μηχανήματα τα οποία περιέχουν αμίαντο, μιας και η αφαίρεσή του απαιτεί κόστος. Επίσης. σε μια σειρά χώρες ο αμίαντος όχι μόνο δεν έχει απαγορευτεί, αλλά συνεχίζει να εξορύσσεται και να χρησιμοποιείται εξαιτίας του χαμηλού του κόστους.

«Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε ξεκομμένα κι ανεξάρτητα από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε σήμερα. Σε συνθήκες διεθνούς επικράτησης του καπιταλισμού, όταν η οικονομική ανάπτυξη είναι σχεδιασμένη να γίνεται προς όφελος του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, όταν η εκμετάλλευση των εργαζόμενων βαθαίνει, τότε η υγιεινή κι ασφάλεια των εργαζόμενων και του πληθυσμού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα». Την ίδια στιγμή, «τεράστιο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού και των εργαζόμενων έχουν όλο και μικρότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας», είπε.

Κατέληξε πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάλευε και πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων, να απαιτεί σύγχρονα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, όπως την πλήρη καταγραφή του αμίαντου σε δημόσια κτίρια κι εγκαταστάσεις, να υπάρξει κρατική μέριμνα και φροντίδα για τα θύματα του αμίαντου, να καταργηθεί η χρήση των αμιαντούχων υλικών και η αντικατάστασή τους.

Στη συνέχεια μίλησε ο Nguyen Thang Loi, εκ μέρους του Εθνικού Ινστιτούτου Προστασίας της Εργασίας στο Βιετνάμ και ο γγ της Διεθνούς κλαδικής των Οικοδόμων της ΠΣΟ, Debanjan Chacrabarti. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ έκανε ο Γιάννης Τασιούλας.

Ο Σπύρος Δρίβας, γιατρός εργασίας αναφέρθηκε στους μεγάλους κινδύνους από τη χρήση του αμίαντου, ο οποίος προκαλεί μια σειρά από κακοήθειες κι ασθένειες που οδηγούν στο θάνατο, όπως ο βροχικός καρκίνος, η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα και άλλα προβλήματα υγείας. Τα νοσήματα που προκαλούνται από τον αμίαντο πολλές φορές δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την εισπνοή ινών αμίαντου. Επίσης, παρέμβαση έκανε ο Βασίλης Οψιμος, Επιθεωρητής Εργασίας.