ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στην τελική ευθεία τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013

Συναγερμός πρέπει να σημάνει ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα
Οι άμεσες προαπαιτούμενες αντιλαϊκές δράσεις που σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ) από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, καθώς και το τελικό σχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλο, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά βάζει και επίσημα στο τραπέζι την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, αν και χτες για πολλοστή φορά το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε τις διαρροές περί «σκληρών διαπραγματεύσεων» και «κόκκινων γραμμών» σε «οριζόντια μέτρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευαγ. Βενιζέλο συζητήθηκε και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017 της κυβέρνησης που θα επιφέρει νέα βάρβαρα μέτρα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και το οποίο αναμένεται να μπει στην ατζέντα του νέου κύκλου συνεννοήσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια της τρόικας, στις αρχές τις ερχόμενης βδομάδας.

Μετά τη συνάντηση, ο Ευαγ. Βενιζέλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους σημείωσε ότι συζητήθηκε «η προετοιμασία της κυβέρνησης και η επεξεργασία των προαπαιτούμενων ενόψει της επίσκεψης της τρόικας» καθώς και τα αποτελέσματα της χτεσινής επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ερωτηθείς αν αλλάζουν οι στόχοι του προγράμματος περιορίστηκε να αναφέρει ότι «οι στόχοι είναι μακροοικονομικοί και όχι δημοσιονομικοί». Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι τα νέα μέτρα δε θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014, την ίδια ώρα που η τρόικα ανεβάζει το ύψους στα 2 δισ. ευρώ και σε πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για το 2014.

Με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα υπάρξουν «συνεχείς βελτιώσεις» στο φόρο ακινήτων, ενώ ισχυρίστηκε ότι η πορεία της κινητικότητας στο δημόσιο «θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις».

Στην πραγματικότητα, οι ελιγμοί της κυβέρνησης έχουν στόχο να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις, αφού παρασκηνιακά ετοιμάζεται να προωθήσει όσα μέτρα χρειαστούν «για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το ύψος των μέτρων θα καθοριστεί από την «έκθεση αξιολόγησης» που θα συντάξει η τρόικα. Την αντιλαϊκή σκυτάλη, στη συνέχεια θα παραλάβει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος του «κενού χρηματοδότησης» που αφορά στο έτος 2014, κάτι που αναμένεται είτε στην προσεχή συνεδρίαση (14 Νοέμβρη), είτε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δεκέμβρη.

Οι αντιλαϊκές «εκκρεμότητες»

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα άμεσα «προαπαιτούμενα μέτρα», τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι:

-- Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, σε συνέχεια της ένταξης σε προγράμματα διαθεσιμότητας 12.500 εργαζομένων που ολοκληρώθηκε στο α' εξάμηνο. Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι για να συμπληρωθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια του μνημονίου χρειάζονται ακόμη 1.270 υπάλληλοι. Ο ίδιος σημείωσε, ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων ως το τέλος του 2013 θα επιτευχθεί μέσω των απομακρύνσεων από την ΕΡΤ και άλλων απομακρύνσεων από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους και λόγους υγείας.

-- Οι αναδιαρθρώσεις, η κατάργηση τμημάτων επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ακόμη και λουκέτα στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

-- Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέο πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.

-- Στα παζάρια συγκυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπου και εντάσσονται τα «ανοιχτά ζητήματα» για το ύψος και την κάλυψη των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών μέχρι το 2017.

Κι ενώ ήδη στρώνεται το χαλί για νέα μέτρα, σύμφωνα με έκθεση της Γιούρομπανκ, μεγαλομέτοχος της οποίας μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» εμφανίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν αποκλείονται «στοχευμένες παρεμβάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη διαμόρφωση «πρωτογενούς πλεονάσματος» το 2014. Εκτιμάται επίσης ότι διαφαίνεται συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για την «αποφυγή οριζόντιων μέτρων».