ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις και αστυνομική βία
Τετάρτη 2 Μάη 2001

Associated Press

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με οδοφράγματα αλλά και βίαιες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα κυρίως στο ανατολικό μέρος της νέας γερμανικής πρωτεύουσας, το Βερολίνο, σημαδεύτηκαν οι χτεσινές πρωτομαγιάτικες εργατικές εκδηλώσεις στη Γερμανία. Εργατικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της γερμανικής επικράτειας, αλλά σε πλείστες έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας εξαιτίας της μετατροπής από τις αρχές των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων σε «πόλεμο» με έντονες τις «φαιές» παρουσίες των νεοναζιστών!

Κατ' αρχάς, το σκηνικό στο Βερολίνο, και όχι μόνο, μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απολύτως αναμενόμενο. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την πολιτική των «δύο μέτρων και των δύο σταθμών» που εφάρμοσαν οι γερμανικές αρχές και νομιμοποιήθηκε με τη δικαστική απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης και πορείας που είχαν προγραμματίσει συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει τη διαδήλωση νεοναζιστών, του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» (NPD)!

Από το ξημέρωμα της 1ης Μάη, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στις ανατολικές συνοικίες Φρίντριχζαϊν και Πρενζλάουερ Μπεργκ στήνοντας οδοφράγματα προκειμένου να αποτρέψουν τη διάλυσή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη καθώς η αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές τούς επιτέθηκε με κανόνια νερού αλλά και πλαστικές σφαίρες. Αποτέλεσμα, δεκάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές ενώ περισσότεροι από 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλο σημείο του Ανατολικού Βερολίνου, σε περιοχή κοντά στο πάλαι πότε τείχος του Βερολίνου, όπου ελάμβανε χώρα συγκέντρωση συνδικάτων και οργανώσεων.

Associated Press

Ιδιαίτερα μαζική η διαδήλωση στο Βερολίνο
Συνολικά περίπου 9.000 αστυνομικοί βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, ένας αριθμός ρεκόρ ακόμη και για τα γερμανικά χρονικά για συγκεντρώσεις της 1ης Μάη. Εκτός αυτών, ελικόπτερα της αστυνομίας περιπολούσαν από τη νύχτα πάνω από όλο το Βερολίνο, με το «πρόσχημα» να αποτρέψουν «χειρότερα επεισόδια από αυτά που σημάδεψαν τους περσινούς γιορτασμούς, όπου 226 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και άγνωστος αριθμός διαδηλωτών, ενώ πάνω από 400 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Ανάλογο το σκηνικό και στη βόρεια πόλη του Αμβούργου, όπου περισσότεροι από 32 συνελήφθησαν αλλά και στην «οικονομική πρωτεύουσα» της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές τελικά απέτρεψαν τη διαδήλωση του NPD.