Τώρα μιλά η εργατική τάξη!

Σείστηκε η Θεσσαλονίκη στη μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Τετάρτη 2 Μάη 2001

Avaton

Σείστηκε χτες η Θεσσαλονίκη με τη μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων χρόνων. Ο δυναμικός και μαζικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, επαναβεβαίωσε την ορθότητα του δρόμου της ταξικής πάλης, του δρόμου που αποτελεί το μοναδικό μέσο για τον ενταφιασμό των σχεδίων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τις άλλες αντιλαϊκές επιλογές.

Στο χώρο της κεντρικής πύλης του λιμανιού είχε στηθεί η εξέδρα της συγκέντρωσης. Στο χώρο των πρόσφατων πολύμορφων κινητοποιήσεων του λαού της πόλης ενάντια στον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία και εκδήλωσης αλληλεγγύης με το λαό της γειτονικής χώρας. Σ' αυτό τον ιστορικό πια χώρο ξεχύθηκαν τα ποτάμια των εργατών, συνταξιούχων, ανέργων και φοιτητών από τις τρεις προσυγκεντρώσεις στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο Βαρδάρη και την Πλατεία ΧΑΝΘ. Εδώ συγκεντρώθηκε και μεγάλο πλήθος αγωνιστών από όλα τα σημεία της πόλης.

Δεκάδες τα πανό των σωματείων και άλλων οργανώσεων. Δάσος τα κόκκινα λάβαρα, οι σημαίες του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων, οι πικέτες, τα κόκκινα μαντίλια. Ενα ατέλειωτο πλήθος με κόκκινα γαρίφαλα στο πέτο και στα χέρια, με πλατύ αγωνιστικό χαμόγελο, με σηκωμένες γροθιές, με φλογισμένα μάτια. «Αντρειεύτηκαν τα πλήθια» και κατέκλυσαν όλους τους δρόμους γύρω από την κεντρική πύλη του λιμανιού. Ηρθαν χιλιάδες στον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ηρθαν να πάρουν μέρος στη δική τους γιορτή, τη γιορτή της αγωνιζόμενης εργατικής τάξης, να τιμήσουν τους νεκρούς της τάξης τους, τους σκληρούς αγώνες, με τους οποίους κατακτήθηκαν σημαντικά δικαιώματα.


Avaton

Ηρθαν ακόμα να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, θα περάσουν σε μια νέα φάση αγωνιστικής ταξικής ενότητας και θα χτίσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία, το δικό τους μέτωπο ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το μεγάλο σύνθημα στην εξέδρα χαρακτηριστικό: «1η ΜΑΗ. ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!». Το ίδιο ταξικό αγωνιστικό πνεύμα εκφράζουν τα πολυάριθμα πανό στο χώρο της συγκέντρωσης, όπως της Επιτροπής Νέων ΠΑΜΕ «Οχι στο διάλογο απάτη. Ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης», της ΚΝΕ «Η Νεολαία μαζί με την εργατική τάξη για το Μέτωπο και τη Λαϊκή εξουσία», της ΚΟΘ του ΚΚΕ «1η ΜΑΗ Μπορούμε να τους σταματήσουμε. "Εμπρός της γης οι κολασμένοι, της πείνας σκλάβοι εμπρός, εμπρός το δίκιο απ' τον κρατήρα βγαίνει σαν βροντή σαν κεραυνός"», των Συλλόγων Γυναικών Θεσσαλονίκης ΟΓΕ «Ο καλύτερος διάλογος είναι ο αγώνας», της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) «Ζήτω η 1η του ΜΑΗ», του Συνδικάτου Δέρματος «Κάτω τα χέρια απ' τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Βροντερά συνθήματα δονούν συνεχώς την ατμόσφαιρα: «Κόκκινη Πρωτομαγιά. Πρωτοπόρα εργατιά», «Ο διάλογος είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί».

Λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης ανακοινώνεται από την εξέδρα: «Ανυψώσαμε 3 πανό με 3 ημερομηνίες που σημάδεψαν την πάλη της εργατικής τάξης για την κοινωνική της απελευθέρωση. Σικάγο 1887. Θεσσαλονίκη 1936. Καισαριανή 1944». Η συγκέντρωση ξεκινά με κατάλληλο για την περίσταση μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.


Avaton

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Θεοδόση Κωνσταντινίδη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο γραμματέας της ΝΕ του ΔΗΚΚΙ Χρήστος Μπάλτος, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο δήμαρχος του Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΘ, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, καθώς και αντιπροσωπείες από πολλά σωματεία και άλλες οργανώσεις.

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Καρέλλης, Θανάσης Παπαδημητρίου και Κώστας Χαλκιάς απαγγέλλουν αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου και αποσπούν τα ζωηρά χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους. Χαιρετισμό απευθύνει στη συγκέντρωση ο Πάππος Χρήστος, εκπρόσωπος των απολυμένων απεργών των επιχειρήσεων «Γεωργιάδη». Χαιρετίζει και εκπρόσωπος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν (DHKC).

Οι ομιλητές

Ομιλητές είναι ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Βασίλης Ρέβας, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στην ομιλία του ο Κώστας Αρτεμίου τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του ταξικού αγωνιστικού συνδικαλισμού, «που σήμερα το ΠΑΜΕ αποτελεί την πιο γνήσια και αυθεντική έκφρασή του» και επισήμανε: «Πορευόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι στο δρόμο του αγώνα για να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις, τα συμφέροντα και τα δίκια της τάξης μας». Τόνισε ακόμα ότι με τη μεγαλειώδη απεργία στις 26 Απρίλη «ταρακουνήθηκε το κατεστημένο και ακούστηκαν οι πρώτοι τριγμοί κατάρρευσης της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Η ομιλία του Βασίλη Ρέβα περιείχε κοντά στα άλλα και το σημαντικό πολιτικό μήνυμα ότι «η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση της βελτίωσης του βιοτικού της επιπέδου. Πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της την εξουσία για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Σφυροκόπησε ακόμα τις θεωρίες του κοινωνικού εταιρισμού, της συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου, που τις χαρακτήρισε «όπλα του ταξικού μας αντίπαλου που πρέπει να αχρηστευτούν».

«Στο μεγάλο ρεύμα που αναπτύσσεται», τόνισε ο ομιλητής, «θα υπάρχουν και εκείνοι που θα θελήσουν να κρατήσουν τον αγώνα ελεγχόμενο, στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι εκείνοι που σκόπιμα κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι επιθυμεί να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα και την ενότητά του. Οι επιθέσεις αυτές ένα σκοπό έχουν. Να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες, που δεν αποδέχτηκαν ποτέ τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων... για έγκαιρη οργάνωση της πάλης των εργαζομένων... Αυτοί θα πρέπει να ξέρουν ότι οι ταξικές δυνάμεις δε θα τους επιτρέψουν να ξαναπουλήσουν τους εργατοϋπαλλήλους στην κυβέρνηση, τις πολυεθνικές και τους βιομήχανους».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης καταλήγει με προτροπή σε ανατρεπτικούς αγώνες: «Σήμερα απαντάμε με αντίσταση. Προτείνουμε ανατροπή... Υπηρετούμε μια ενότητα αγώνων και όχι συναίνεσης...».

Η πορεία

Μετά τις ομιλίες η τεράστια πορεία από τη Λεωφόρο Νίκης την Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή περνά μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο, όπου η αγανάκτηση του κόσμου για το ρόλο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ ξεσπά σε βροντερή μυριόστομη ιαχή «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί για να προστατεύσουν την είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος, που φιλοξενεί το προξενείο των επικυρίαρχων. Οι διαδηλωτές όμως καταφέρνουν να αναρτήσουν ταμπλό που σ' αυτό δεσπόζει το σύνθημα: ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Προηγούμενα η πορεία είχε επιδώσει στο γιουγκοσλαβικό προξενείο ψήφισμα αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά τα πανό του ΠΑΜΕ και τα στελέχη του Μετώπου της πορείας προπορεύονται ομάδες νεολαίας με τα στεφάνια για κατάθεση στο Μνημείο των δολοφονημένων εργατών το Μάη του '36 και θεατρική ομάδα, που παρουσιάζει τα βάσανα της εργατικής τάξης από το ποίημα του Βάρναλη «Η Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου».

Κουρασμένοι, αλυσοδεμένοι άνδρες σέρνουν βαριά το βήμα στην άσφαλτο. Τους βαραίνουν οι αλυσίδες της σκλαβιάς στα πόδια. Η πικέτα πληροφορεί τον κόσμο: «Από τα σκλαβοπάζαρα στις ρωμαϊκές γαλέρες στα Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας στη δικτατορία των πολυεθνικών». Ο καπιταλιστής που τους συνοδεύει με το ψηλό μαύρο καπέλο καπνίζει με ικανοποίηση το τεράστιο πούρο του. Τα κέρδη καλά κρατούν, είναι ευχαριστημένος. Πίσω του, ακολουθώντας πιστά, ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός ο Σημίτης με μια μεγάλη πικέτα που δηλώνει «Δουλιά 12-14 ώρες την ημέρα. Σύνταξη στα 70»!

Η ομάδα για τον πολιτισμό φέρει στεφάνια από κλαδιά ελιάς και δάφνης που στην επόμενη στάση της πορείας μπροστά στο Μνημείο του Λαμπράκη θα κατατεθούν στο μνημείο του μάρτυρα της ειρήνης, ενώ το μεγάλο πλήθος βροντοφωνάζει: «Λαμπράκη Ζεις Εσύ μας οδηγείς». Επόμενη στάση της μεγάλης πορείας το Μνημείο των εργατών του '36. Εδώ γίνεται κατάθεση στεφανιών από το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, κρατείται ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του αγώνα και ψάλλεται το «Επέσατε θύματα».

Η πορεία κατευθύνεται μετά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι αλυσοδεμένοι στα κάτεργα του καπιταλισμού σπάνε τα δεσμά τους και τα ρίχνουν με πάταγο στο έδαφος. Αλλες ομάδες νεολαίας περιζώνουν τον περίβολο του υπουργείου με μεγάλες μαύρες ταινίες με άσπρους σταυρούς που συμβολίζουν τον ενταφιασμό των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ αναρτώνται στα κάγκελα πικέτες με το σύνθημα: «Εδώ σήμερα η εργατική τάξη ενταφιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση οριστικά και τελεσίδικα». Η μεγάλη αυτή γιορτή των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης κλείνει με τη Διεθνή που την τραγουδούν χιλιάδες και που πραγματικά ακούγεται «σαν βροντή, σαν κεραυνός».

Επιμένουν για «διάλογο»

Την ίδια ώρα συγκέντρωση πραγματοποίησε στην Πλατεία Αριστοτέλους η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με λιγοστούς εργαζόμενους που δεν ξεπερνούσαν τους 700. Εφεραν μάλιστα από την Αθήνα και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν όσους μπορούσαν οπαδούς. Ούτε αυτό τους βοήθησε όμως να αποφύγουν τη γύμνια τους. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να επαναλάβουν, μέσω Πολυζωγόπουλου, την εμμονή τους στον «κοινωνικό διάλογο». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό για να καθίσουν οι εργαζόμενοι στο τραπέζι του διαλόγου.

«Αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός», είπε, «δεν εγγυηθεί την οικονομική στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους και δεν υιοθετήσει την τριμερή χρηματοδότηση, τότε οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν στο διάλογο»...