ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχολόγια και «καρότα»
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013

Κατεστραμμένο φτωχικό σπιτικό Παλαιστινίων στο χωριό Αγκράμπα στη Δυτική Οχθη, σε περιοχή που ετοιμάζεται νέος ισραηλινός εποικισμός
Εναν ακόμη γύρο επαφών με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία είχε, την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι μετέβη, για πολλοστή φορά, στην περιοχή προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για συνέχιση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που ξανάρχισαν, πριν από τρεις μήνες, υπό αμερικανική αιγίδα και εννοείται ότι ελάχιστα σχετίζονται με τις ίδιες τις διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού αλλά εντάσσονται στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Αν και οι διαπραγματεύσεις, εξαρχής, διεξάγονται υπό αυστηρή μυστικότητα για να αποφευχθούν, όπως δήλωνε ο Κέρι, διαρροές «που μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω τις ήδη δύσκολες συζητήσεις», έχει πλέον γίνει σαφές εκατέρωθεν, έμμεσα και άμεσα, ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη. Οπως και όλες τις προηγούμενες φορές, η ισραηλινή ηγεσία θέτει σειρά από όρους που σχετίζονται με την ισραηλινή ασφάλεια και παράλληλα ακολουθεί την προσφιλή της τακτική της δημιουργίας δεδομένων στο έδαφος, όπως είναι η επέκταση των εποικισμών και η δολοφονία και σύλληψη Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη με διάφορα προσχήματα, υποσκάπτοντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, καταγγέλλει την παλαιστινιακή πλευρά ότι «δημιουργεί τεχνητές κρίσεις» όταν διαμαρτύρεται για την προκλητική συνέχιση του εποικισμού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκοντας προφανώς να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι «γίνεται διάλογος», επέλεξε ένα ελαφρώς σκληρότερο ύφος αυτή τη φορά απέναντι στον εποικισμό, διαψεύδοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι έχει υπάρξει συμφωνία για συνέχιση του εποικισμού κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων και επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ τον θεωρούν «παράνομο». Εντούτοις, πέραν αυτού και της γενικότερης, μάλλον αντικειμενικής, διαπίστωσης, ότι σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων μια «τρίτη Ιντιφάντα» είναι πολύ πιθανή και το ενδεχόμενο «το Ισραήλ να βρεθεί διεθνώς απομονωμένο», ο Κέρι επέμεινε στη γνωστή στάση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: Κανένα μέτρο πίεσης προς την ισραηλινή πλευρά και «καρότα» προς την παλαιστινιακή υποσχόμενος νέες επενδύσεις στις υποδομές των κατεχόμενων εδαφών (που καταστρέφονται συστηματικά από τον ισραηλινό στρατό κατοχής) ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες, ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι και αυτή η επίσκεψη Κέρι στην περιοχή πραγματοποιήθηκε σε «βαρύ» κλίμα. Και το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των Ελβετών εμπειρογνωμόνων του Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοζάνης, που ερεύνησαν δείγματα από τα οστά και τους ιστούς του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στα οποία εντοπίστηκε ποσότητα ραδιενεργού πολωνίου 20 φορές μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Αν και η έκθεση διευκρινίζει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε και πέθανε από αυτό, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατέδειξαν ως «μοναδικό και βασικό ύποπτο το Ισραήλ», ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης και αποδίδοντας μεγαλύτερη χροιά «ευχολογίων» στις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


Ε. Μ.