ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο φτωχός λαός το θύμα και του τυφώνα

Χιλιάδες οι νεκροί, τεράστιες οι ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, κίνδυνος για επιδημίες και η βοήθεια φτάνει με «ρυθμούς χελώνας»

Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013

Οι επιζήσαντες της καταστροφής προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγη τροφή και νερό
ΜΑΝΙΛΑ.--

Με αργούς ρυθμούς φτάνει η βοήθεια στις περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του μεγαλύτερου τυφώνα της νεότερης ιστορίας, του «Χαγιάν». Με τις «αισιόδοξες» προβλέψεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς και περισσότερους από 11 εκατομμύρια πληγέντες, ο ΟΗΕ απηύθυνε χτες έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας 301 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πόλεις όπως η Τακλομπάν, που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις πληγές τους, την επόμενη μέρα, καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Χωρίς νερό, φαγητό, φάρμακα και στέγη επιχειρούν να επιβιώσουν, με τις επιδημίες προ των πυλών, καθώς οι νεκροί είναι χιλιάδες, βρίσκονται παντού και ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν και να ταφούν, με αποτέλεσμα να αποτελούν τεράστια απειλή για τους επιζώντες. Οι επιζώντες αναγκάζονται να καταφύγουν στη λεηλασία για να βρουν φαγητό, πηγή η οποία εξαντλείται, ενώ πίνουν νερό από όπου βρουν, χωρίς να γνωρίζουν αν είναι ασφαλές, με τις σορούς των νεκρών να βρίσκονται παντού και σε διαδικασία αποσύνθεσης.

Ο τυφώνας επέφερε τεράστιες καταστροφές στο σύνολο των υποδομών των πληγέντων περιοχών, με τις αρχές να αποδίδουν σε αυτές την καθυστέρηση της βοήθειας στους επιζώντες, ενώ στην Ταλκομπάν έχει ήδη κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Στις πληγείσες περιοχές φτάνει βοήθεια από διάφορες χώρες, στο πλαίσιο της έκκλησης του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν να αδράξουν την ευκαιρία για την προώθηση των συμφερόντων τους, αποστέλλοντας στρατιωτικές δυνάμεις για βοήθεια. Εκ μέρους του ΟΗΕ δόθηκαν 25 εκατομμύρια δολάρια ως άμεση βοήθεια.

Πολλοί είναι οι επιζώντες που αναζητούν τους συγγενείς τους, ή προσπαθούν να στείλουν μήνυμα μέσω των τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, τόσο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης όσο και της διεθνούς κοινότητας είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να ανακουφίσουν αυτούς τους ανθρώπους, σε μία χώρα, όπου οι παραγκουπόλεις αποτελούν καθεστώς, οι ανισότητες είναι τεράστιες και η καπιταλιστική εξουσία έχει βυθίσει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια που τώρα θα ενταθεί μετά την καταστροφή από τον τυφώνα.