ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκτίμηση της απεργίας και δράση για τη Σύμβαση

Συνεδρίασε χτες το ΔΣ με συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από επιχειρησιακά σωματεία

Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Με βασικά θέματα την εκτίμηση της απεργίας και την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο, έγινε χτες ανοιχτό ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα επιχειρησιακά σωματεία Μετροπόλιταν, Ιντερκοντινένταλ, Ολύμπικ Ρουαγιάλ, Τιτάνια, Λυκαβηττός, Νοβοτέλ, Στάνλεϊ, Κάραβελ, Κράουν Πλάζα, Αστέρας, Πάρνηθα, Νιούρεστ, Λαγονήσι, Cypria.

Αναφορικά με την απεργία στις 6 Νοέμβρη, ειπώθηκε εισαγωγικά ότι η δουλειά που έγινε δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική δραστηριότητα του συνδικάτου για μεγαλύτερη συσπείρωση και αλλαγή της συνείδησης των εργαζομένων, με στόχο να μπουν στην οργανωμένη πάλη. «Ηταν μια δύσκολη μάχη», εκτιμήθηκε και αυτό φάνηκε απ' τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια να οργανώσουν την απεργία. Συγκεκριμένα:

-- Απ' τη μια πλευρά, η εργοδοσία επιχείρησε να επέμβει και να αδρανοποιήσει τους εργαζόμενους, με επιχειρήματα όπως «τι τη θέλετε την απεργία», «φέτος πήγαμε καλά», «θα δώσουμε μπόνους». 'Η, αντίστροφα, σε άλλους χώρους δουλειάς, με το να λέει ότι «δεν πάμε καλά, τι τη θέλετε τώρα την απεργία...».

-- Απ' την άλλη, δυνάμεις μέσα στους εργαζόμενους, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και την Ομοσπονδία, μέχρι εργατοϋπαλλήλους με ισχυρές αυταπάτες, επιδίωκαν να περάσουν τη λογική των «κοινών συμφερόντων» με την εργοδοσία. Συχνό ήταν το επιχείρημα ότι «εδώ είμαστε καλά». Λογική που οδηγεί, τελικά, και αυτή με τη σειρά της στην αδρανοποίηση. Ιδιαίτερα διαλυτικό ρόλο έπαιξε η Ομοσπονδία και γενικότερα οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ανοιχτά υπονόμευσαν την απεργία.

-- Παρά το ότι γενικά γίνεται καλύτερη δουλειά στα Παραρτήματα, ωστόσο διαπιστώθηκαν αδυναμίες, ιδιαίτερα στον τρόπο που παρεμβαίνουν ορισμένα από αυτά.

-- Το ότι σε πολλούς χώρους έληξε η συλλογική σύμβαση, δυσκόλεψε τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον αισθάνονται «ξεκρέμαστοι» στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Παρά τις δυσκολίες, οι ταξικές δυνάμεις πάλεψαν για την επιτυχία της απεργίας: Εγινε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση του κλαδικού της Αττικής, συνεδρίασαν 13 Διοικητικά Συμβούλια και έγιναν 4 Γενικές Συνελεύσεις σε επιχειρησιακά σωματεία. Εκεί που οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία, έγινε προσπάθεια να ανοίξει το ζήτημα στους εργαζόμενους, να αναδειχθεί η λύση. Εγινε δουλειά με νέους εργαζόμενους (π.χ. στο Μετροπόλιταν) κλπ.

Στη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης

Εκτός από τον απολογισμό της απεργίας, η χτεσινή σύσκεψη είχε έναν ακόμα στόχο: Να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, ώστε να μπει ο κλάδος μαζικά στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ηδη, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς Συλλογική Σύμβαση στον Επισιτισμό και με μειώσεις 15% στα Ξενοδοχεία και στα Ζαχαρώδη. Μόλις χτες έληξε και η μετενέργεια στα Ζαχαρώδη.

Στη συζήτηση που έγινε ακούστηκαν ιδέες, προτάσεις, σκέψεις για το πώς το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία θα μπορέσουν να βάλουν σε κίνηση περισσότερους εργάτες. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

-- Να γίνει κινητοποίηση στα μέσα Δεκέμβρη.

-- Να γίνει πλατιά καμπάνια.

-- Να γίνει δουλειά με ένα «βίντεο», το οποίο χτες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, και το οποίο αναλύσει στις νεότερες κυρίως γενιές εργαζομένων τι σημαίνει συλλογική σύμβαση. Μέσα απ' αυτό, να γίνει κουβέντα σε χώρους δουλειάς.

-- Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε επιχειρησιακό σωματείο με αποφάσεις και συγκεκριμένη στόχευση.

-- Να γίνει στοχευμένη δουλειά στη νεολαία.

-- Να βγουν αφισέτα, που θα κολληθούν όχι μόνο στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές.