«Αξιον Εστί»
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013

Η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Πέτρου, μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Πλατανιά, Νίκο Καραθάνο και τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Αξιον εστί», σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, στην αυθεντική πρώτη του εκδοχή.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, θα ακουστεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ού αιώνα, η συγκινητική 14η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (με ελληνικούς υπέρτιτλους), με σολίστ την Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο και τον Πέτρο Μαγουλά, μπάσο.

Αρρηκτα συνδεδεμένο με τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας, το μνημειώδες λαϊκό ορατόριο Αξιον εστί του Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί έργο - σταθμό για την ελληνική μουσική. Γράφτηκε την περίοδο 1960 - 1963 και όπως ο ίδιος ο συνθέτης επισημαίνει: «Το Αξιον εστί του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από την γένεση "αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα", έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η δικτατορία».

Το έργο, που κυκλοφόρησε δισκογραφικά το 1964, με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μάνο Κατράκη, Θόδωρο Δημίτριεφ και τη Χορωδία της Θάλειας Βυζαντίου, ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Κολούμπια, ενώ η πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Rex στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Εκτοτε το έργο έχει ηχογραφηθεί άλλες τρεις φορές, ενώ έχει παρουσιαστεί αμέτρητες φορές σε ολόκληρο τον κόσμο.