Γαλλική κεραμική τεσσάρων αιώνων
Πέμπτη 3 Μάη 2001

«Η συλλογή του Εθνικού Μουσείου των Σεβρών: τέσσερις αιώνες γαλλικής κεραμικής» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη. Εως τις 3 Ιουνίου θα εκτεθούν 132 αντιπροσωπευτικά δείγματα της γαλλικής κεραμικής, από τις πρώτες φαγεντιανές του 16ου αιώνα έως τις σύγχρονες δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Πικάσο.

Η έκθεση εικονογραφεί την άνθηση που γνώρισε στη Γαλλία η κατεργασία της φαγεντιανής, με τη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης βιοτεχνίας κεραμικών στη Νεβέρ στα τέλη του 16ου αιώνα, τις απόπειρες των Γάλλων κεραμιστών (κατά τον 18ο αιώνα) να μιμηθούν την κινεζική πορσελάνη, χρησιμοποιώντας μια λευκή πρώτη ύλη, γνωστή ως «μαλακή πορσελάνη», τη διάδοση από το 1774 της σκληρής πορσελάνης και την τελειοποίηση της παραγωγής της στις Σέβρες. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον της έκθεσης επικεντρώνεται στη βιοτεχνία των Σεβρών, η οποία, από την ίδρυσή της το 1740 έως σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί υπό κρατική προστασία.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται βασιλικά σερβίτσια, δοχεία διακοσμητικά για την Αυλή και την αριστοκρατία, σύγχρονα κεραμικά για το ευρύτερο κοινό, «αντικείμενα τα οποία ιστορούν την εξέλιξη της γαλλικής κεραμικής και τις επιδράσεις που δέχτηκε από την Ανατολή, τόσο στην τεχνική όσο και στο διάκοσμο».