ΙΤΑΛΙΑ
Θρήνος για τα θύματα και την τεράστια καταστροφή
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013

Τα μπαζωμένα ρέματα στη Σαρδηνία πήραν την ...εκδίκησή τους
ΡΩΜΗ.--

Χτες το πρωί έφτασαν τελικά τα σωστικά συνεργεία και ο στρατός στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πλημμυρισμένης Σαρδηνίας που επλήγη την Τρίτη τα ξημερώματα από τον κυκλώνα «Κλεοπάτρα». Οι ιταλικές αρχές μείωσαν τον τελικό απολογισμό των νεκρών σε 16 από 18 και οι κηδείες των θυμάτων έγιναν χτες, με την υπουργό Ενσωμάτωσης, Σεσίλ Κιέντζε, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Οσον αφορά στο μέγεθος της καταστροφής φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά φάνηκε. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν 500 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων εκτός λειτουργίας, 1.500 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τουλάχιστον 2.700 άστεγους, εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα με το πόσιμο νερό λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το υδροδοτικό δίκτυο. Σε μια προσπάθεια να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αφού ανακοίνωσε 20 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, μετέβη, αργά την Τρίτη, στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, από όπου δεσμεύτηκε για στήριξη.

Στο μεταξύ, έχει, ήδη, αρχίσει η ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καταστροφή, πέραν των ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς, όπως είπε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, μέσα σε 90 λεπτά έπεσαν στην περιοχή περίπου 45 εκατοστά βροχής. Οι τοπικές αρχές κατηγορούν την πολιτική προστασία ότι δεν κατέστησε σαφή την επικινδυνότητα των φαινομένων, κάτι που διαψεύδεται από την τελευταία που υποστηρίζει ότι είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Πάντως, εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της καταστροφής οφείλεται στην άναρχη δόμηση, στην έλλειψη συντήρησης και έργων στις κοίτες των ποταμών, στο μπάζωμα των ρεμάτων, σε μια σειρά συνήθη, δηλαδή, φαινόμενα που σχετίζονται με την εμπορευματοποίηση της γης στον καπιταλισμό.

Απαισιοδοξία

Επιδείνωση διαβλέπουν για την οικονομική τους κατάσταση τα έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ιταλία με βάση έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής. Επίσης, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση.