ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Συγκλίσεις και αποκλίσεις
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013

Από τη συνάντηση στη Ρωσία
ΜΟΣΧΑ.--

Στη Ρωσία βρίσκεται από την Πέμπτη ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χτες είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία όπως δήλωσαν συζητήθηκαν οι σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας, από το «Α έως το Ω». Στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν μεταξύ άλλων η κατάσταση στη Συρία, οι διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε με αιχμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του οποίου από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συνολικά 29 συμφωνίες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δύο χώρες φέρουν μεγάλη ευθύνη για την ευρύτερη περιοχή και τόνισε τις δυνατότητες σημαντικής βελτίωσης και προώθησης των διμερών σχέσεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σημαντικά βήματα μπορούν να γίνουν τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν και το αρμενικό ζήτημα.

Ο Β. Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αύξησης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσονται επιτυχώς ακόμα και χωρίς την ανάμειξη των ηγεσιών, εκφράζοντας την ελπίδα η διαδικασία αυτή να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην προώθησή τους. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, ωστόσο αυτές δεν αρκούν για να ψυχράνουν τις σχέσεις τους, αντίθετα είναι σε συνεχή επαφή και αναζητούν συνεχώς νέα σημεία συναίνεσης, τονίζοντας ότι οι «ρωσο - τουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται εντατικά σε όλες τις κατευθύνσεις».

Η ενέργεια αποτελεί ένα επίσης σημαντικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς έχουν ήδη υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακκουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας. Ενα έργο που χαρακτηρίζεται τεράστιας σημασίας, αφού θα παράγει τουλάχιστον 35 δισ. κιλοβατώρες ετησίως.