ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Επείγει η διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τις πλημμύρες
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013

aigaio-tv.gr

Από τις καταστροφές στην Κάλυμνο
Μεγάλες καταστροφές, διαλυμένα νοικοκυριά και οργισμένους ανθρώπους συνάντησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που πραγματοποίησε περιοδεία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου. Το κλιμάκιο που αποτελούνταν από τους περιφερειακούς σύμβουλους Λίλα Καφαντάρη και Γιάννη Περδικάρη, όπως και το δημοτικό σύμβουλο Τάκη Πότσο, περιόδευσε προχτές την Παστίδα και χτες την Ιαλυσό.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν στους τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα, καθώς χτες επιβεβαιώθηκε ότι η σορός που εκβράστηκε στην παραλία της Ντάτσα (χερσόνησος της Κνίδου) στη Τουρκία, ανήκει στον 53χρονο εκπαιδευτικό Κώστα Αργυρόπουλο που χάθηκε στα νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής την περασμένη Παρασκευή. Οι συγγενείς του εκπαιδευτικού που είχαν μεταβεί στην Τουρκία αναγνώρισαν τον άτυχο άνδρα και απομένει να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την περιοδεία οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίστηκε ότι ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρικών φαινομένων με τους τέσσερις νεκρούς και τις μεγάλες υλικές ζημιές αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες ενός συστήματος, που κύριο μέλημά του είναι η «επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα», τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος ακόμα και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

Οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα παράπονα και τα ερωτήματα των κατοίκων καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς ένα νησί με τις τουριστικές υποδομές που διαθέτει πνίγεται συχνά, γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν μείνει στα χαρτιά, γιατί η πολιτική προστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γιατί, ενώ η Ρόδος είναι στην πρώτη δεκάδα των πλημμυρόπληκτων περιοχών της χώρας, οι κεντρικές και περιφερειακές αρχές τους κοροϊδεύουν με «έργα» που κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας εξαφανίζονται από τα νερά.

Τα μέλη του κλιμακίου ανέφεραν ότι τα χρήματα που υπάρχουν δίνονται για την προβολή των μεγαλοξενοδόχων, την επιδότησή τους με εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το κράτος δε διστάζει να ξεπουλά δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές της Ρόδου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Την ίδια στιγμή, απαξιώνει τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία του νησιού. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού, με τους 125.000 κατοίκους, ενώ διαλύθηκε η εταιρεία προστασίας φυσικών καταστροφών, την οποία απάρτιζαν 65 εργαζόμενοι και ανήκε στην πρώην ΤΕΔΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες, συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών των δύο κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν το νησί. Εξήγησαν ότι όποια περικοπή γίνεται σε κοινωνικές δαπάνες πληρώνεται από το λαό που βλέπει ζωές να χάνονται και περιουσίες που, με κόπο αποκτήθηκαν, να βουλιάζουν στα νερά και τη λάσπη.

Αναφορά έγινε και στα διάφορα έργα - κοροϊδία που εγκρίνονταν στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, τα οποία διαφημίζονταν κατάλληλα ότι προσφέρουν αντιπλημμυρική προστασία. Τονίστηκε, χαρακτηριστικά, ότι από την αρχή της λειτουργίας του πριν από τρία χρόνια το Περιφερειακό Συμβούλιο απέφευγε να συζητήσει το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Μετά δε τις πλημμύρες του 2011 στον Αρχάγγελο, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει 60.000 ευρώ για να κατασκευαστούν...τοιχάκια στην περιοχή, τα οποία παρουσιάστηκαν ως έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα μέλη του κλιμακίου υπογράμμισαν στους κατοίκους που έχουν πληγεί ότι πρέπει να μπουν μπροστά σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, συγκροτώντας Λαϊκές Επιτροπές. Τους τόνισαν πως είναι ανάγκη να έρθουν οι ίδιοι στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, να ενισχύσουν την προσπάθεια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η ενεργοποίηση και ο προσανατολισμός του αγώνα τους είναι το ζητούμενο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε πως, για να υπάρξει πλήρης αντιπλημμυρική προστασία, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός από μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Υπάρχουν, όμως, και απαραίτητα μέτρα που πρέπει άμεσα να διεκδικηθούν όπως: Καταγραφή των ζημιών και πλήρεις αποζημιώσεις των πληγέντων, πάγωμα όλων των δανειακών τους υποχρεώσεων, άτοκα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από την πλημμύρα και των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, απαλλαγή των πληγέντων από τα ανταποδοτικά τέλη, από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων τους, άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο το επαρχιακό όσο και το δημοτικό οδικό δίκτυο, άμεση έναρξη και επαρκής χρηματοδότηση της κατασκευής της γέφυρας Κρεμαστής και άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υπόλοιπες γέφυρες.

Επίσης, συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας, που υπάρχουν σε όλα τα Δωδεκάνησα και πρώτα και κύρια σε Ρόδο, Κάλυμνο, Ψέριμο. Προτεραιότητα να δοθεί σε Ιαλυσό, Παστίδα, Κρεμαστή, Αφάντου, επικαιροποίηση των μελετών που υπάρχουν, εκπόνηση συμπληρωματικών ή νέων μελετών όπου απαιτείται και προγραμματισμός για την εφαρμογή τους, άμεση εκτέλεση των έργων.

Για τη δημιουργία, τη μελέτη, παρακολούθηση και την πλήρη εποπτεία των παραπάνω έργων επιβάλλεται να γίνουν από την Περιφερειακή Διοίκηση και από Δήμους όλες οι αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο επιστημονικό, εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Αναγκαία είναι η στελέχωση και ο πλήρης εξοπλισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η λειτουργία με μόνιμους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της καθαριότητας, της ΔΕΥΑΡ, υπηρεσίες απαραίτητες για την πρόληψη και άμεση συνδρομή κατά τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων.