Καταρρέει το Κάστρο Πυθαγορείου Σάμου!
Παρασκευή 4 Μάη 2001

Σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκεται το κάστρο στο Πυθαγόρειο Σάμου και κάθε καθυστέρηση για τη διάσωσή του θα σημάνει την ολοκληρωτική του καταστροφή.

Το «μήνυμα», για την επικείμενη καταστροφή του κάστρου, αλλά και για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, «έφτασε» στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχτεσινή του συνεδρίαση, μέσω μιας μελέτης για τη συνολική ανάδειξη του μνημείου. Η μελέτη όμως, όπως και τα μέλη του ΚΑΣ, θέτουν ως άμεσης προτεραιότητας προϋπόθεση τη στερέωση και αναστήλωσή του πριν από κάθε άλλη παρέμβαση.

Οι εικόνες που περιγράφτηκαν για την κατάσταση του κάστρου δεν είναι καθόλου κολακευτικές για το ΥΠΠΟ. Ο αρχαιολογικός χώρος που περικλείει το κάστρο είναι γεμάτος συνθήματα και γκράφιτι, που «στολίζουν» τις αρχαίες κολόνες. Το μισό νεκροταφείο του δήμου (βρίσκεται μέσα στο κάστρο) έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Ολόκληρα κομμάτια του τείχους «κρέμονται» κυριολεκτικά στον αέρα και ένας δυνατός αέρας ή η αποκόλληση μιας πέτρας μπορεί να σταθούν μοιραίοι παράγοντες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι προτάσεις της μελέτης για χάραξη διαδρομών για τους επισκέπτες, μετατροπή της αποθήκης της Εφορείας σε αναψυκτήριο, κατασκευή χώρου εκδηλώσεων κ.ά. χαρακτηρίστηκαν ενδιαφέρουσες, πλην όμως, πρόωρες.

Το ΚΑΣ αποδέχτηκε κατ' αρχήν τη μελέτη, σημειώνοντας όμως πως πρέπει πρώτα να εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάστρου (αφού οι απαλλοτριώσεις μπορεί να «εμφανίσουν» διάφορους «ιδιοκτήτες» και ιδιοκτήτες). Να στερεωθούν και να αναστηλωθούν τα τείχη. Να μη γίνει το αναψυκτήριο στη σημερινή αποθήκη της Εφορείας, πριν μεταφερθούν οι αρχαιότητες που φυλάσσονται εκεί στο νέο μουσείο του Πυθαγορείου... όταν γίνει. Να μη γίνει χώρος εκδηλώσεων, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις πριν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης του νεκροταφείου (η πλέον μακροχρόνια προϋπόθεση) και να απαλλοτριωθούν τα μικρά σπίτια που εφάπτονται με την ανατολική πλευρά των τειχών.