Μικρές ιδέες
Κυριακή 6 Μάη 2001
Υπνος και άνθη

Ολα τα θέλουμε, λευκά τα θέλουμε, χρωματιστά τα θέλουμε, αρωματικά, μεθυστικά, συναρπαστικά. Στα μπαλκόνια, στις βεράντες και στους κήπους θα βγούμε λίγο αργότερα, τώρα μας ενδιαφέρει το υπνοδωμάτιό μας. Επιθυμούμε τη λευκότητα, μια απαλή γαλάζια απόχρωση στην πολυθρόνα, αλλά κυρίως έχουμε ανάγκη από άνθη. Από άνθη παντού. Στο κομοδίνο μας, στο τραπεζάκι, στο λουτρό, ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Ενα μπουκέτο όμορφα φρέσκα λουλούδια θα μας φτιάξει το κέφι. Με την ευκαιρία, ρίξτε και μια ματιά σε όλον το μικρόκοσμό μας και σιγουρευτείτε ότι όλα άνθισαν.

Λευκές, γλυκές στιγμές

Τις γλυκές στιγμές θέλουμε όλοι να τις ζήσουμε, με την πραγματική έννοια της γλύκας. Ομως, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό κάτι τέτοιο. Και επειδή από μόνες τους δεν ήρθαν ακόμη - κάποτε θα 'ρθουν και αυτές, όμως μέχρι τότε τι γίνεται; - θα καταφύγουμε σε μια γλυκιά στιγμή, που θα πάρει μια ώρα για να την ετοιμάσουμε. Θα κάνουμε μια τούρτα ανανά: Τι χρειαζόμαστε; 2 κουτιά ζελέ ανανά ή λεμόνι, 1,5 της κούπας κρέμα γάλακτος, μια κομπόστα 800 γραμμαρίων ανανά, 200 γρ. σαβουαγιάρ και για το γαρνίρισμα 150 γρ. σαντιγί, κόκκινα και πράσινα κερασάκια.

Στραγγίστε την κομπόστα. Κρατήστε μια ρόδα ανανά για το γαρνίρισμα και κόψτε τις υπόλοιπες σε λεπτά κομματάκια. Μετρήστε το σιρόπι και συμπληρώστε με νερό, έτσι ώστε να φτάσει τις τρεις κούπες. Βάλτε το μισό σε μικρή κατσαρόλα επάνω στη φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει, κατεβάστε το και διαλύστε το ζελέ. Ρίξτε και ανακατέψτε το κρύο σιρόπι και βάλτε στο μείγμα στο ψυγείο. Χτυπήστε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος, ώστε να πήξει ελαφρά. Ρίξτε μέσα το μισοπηγμένο ζελέ και συνεχίστε το χτύπημα άλλα δυο λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Αφήστε το να πήξει λίγο, ρίξτε μέσα και ανακατέψτε ελαφρά τα κομματάκια του ανανά. Αδειάστε το μείγμα σε μια λυόμενη φόρμα που έχετε στρώσει και περιτριγυρίστε τη με σαβουαγιάρ. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Καλύτερα θα ήταν να την έχετε ετοιμάσει από την προηγουμένη μέρα. Πριν τη βάλετε σε φόρμα, περάστε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο τοίχωμα της φόρμας και τα σαβουαγιάρ και κατόπιν ξεκουμπώστε τη στεφάνη και αφαιρέστε τη. Μεταφέρτε την τούρτα σε μια πιατέλα μαζί με το δίσκο της φόρμας. Στολίστε τη με σαντιγί, τον ανανά που κρατήσατε και τα κόκκινα και πράσινα κερασάκια μασκίνο. Θέλει ακόμη να μείνει στο ψυγείο. Και μετά από δυο ώρες, οι «γλυκές στιγμές» αρχίζουν.