ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχισμό
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013

Μετά τη σωρεία δικαστικών διώξεων, απειλών και εκβιασμών σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων, που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχισμό σε όποιον δε βάζει πλάτη στους σχεδιασμούς της. Προχτές, οι εργαζόμενοι - παρά το δόλωμα του προσχηματικού διαλόγου - αποφάσισαν σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πάτρας να συνεχίσουν με 48ωρη απεργία για 13η εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ συνεχίζουν με στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή.

Στο μεταξύ εξαιτίας της διαθεσιμότητας του συνόλου σχεδόν των συντηρητών - θερμαστών, έχουν προκύψει προβλήματα στη θέρμανση των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ. Η πρυτανεία ζήτησε από τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα «να υπερβούν την προσωπική τους πικρία κι απογοήτευση και να βοηθήσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος». Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση το ΚΚΕ προς τα υπουργεία Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ζητώντας από τους υπουργούς: Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί ή να περάσει σε διαθεσιμότητα και να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να μην παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ.

Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντήσει το ΚΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χτες είχε έκτακτη συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάκφνεων. Σήμερα πρόκειται να γίνει και έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων με αντικείμενο τη δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας καταλογίζοντάς του ότι κρατά το ίδρυμα κλειστό, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφασή τηςκφ θεωρεί αβάσιμη την πειθαρχική κατηγορία που απαγγέλθηκε στον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών) χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια «πρωτοφανή, αψυχολόγητη και καταδικαστέα». Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ

Με αφορμή την παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πειθαρχικό συμβούλιο, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι και η συγκεκριμένη ενέργεια «επιχειρεί έναν ξεκάθαρο εκβιασμό του συνόλου των πανεπιστημιακών διοικήσεων για τη στήριξη των επιλογών της και για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στοχεύει στην επίσπευση της δημιουργίας των "οργανισμών των ΑΕΙ" σε επιχειρηματικά πρότυπα και στην επιτάχυνση της μετατροπής των "επιτροπών ερευνών" και των "εταιρειών διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας" σε αυτονομημένα ΝΠΙΔ εντός των ιδρυμάτων».

Η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων «αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην πάλη κατά των απολύσεων και του εργασιακού μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί σε κάθε χώρο εργασίας και καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ να αναλάβουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών, να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις εναντίον του πρύτανη του ΕΚΠΑ και να μην ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε όσους υπαλλήλους, στα πλαίσια των συλλογικών τους αποφάσεων, δεν "αυτοαπογράφησαν", να μην επιτραπούν κατασταλτικές επεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια».