ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΚΡΗΤΗ
Αμεση ανάγκη καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013

Eurokinissi

Από τις συζητήσεις στη διάρκεια της περιοδείας στο Αργος
Περιοδεία σε πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές του Αργους πραγματοποίησε χτες το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Νίκος Καραθανασόπουλος. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δ. Καμπόσο, όπως και με εκπροσώπους της ομάδας παραγωγών Αργολίδας, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ συζήτησε με εργαζομένους του εργοστασίου της Ενωσης. Στη συνέχεια, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ στο Ναύπλιο.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε τις ευθύνες που υπάρχουν σε κυβέρνηση και περιφερειακή διοίκηση για την εγκατάλειψη της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Τόνισε δε ότι τη στιγμή που προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και δαπανώνται τεράστια κονδύλια για το εμπορικό κέντρο, για πλατείες και πεζοδρόμους, αφήνεται απροστάτευτη η πόλη από τις θεομηνίες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε και την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ζημιές από την κατάρρευση του οδικού δικτύου, αφού το επαρχιακό έχει πληγεί ιδιαίτερα και χρειάζεται η άμεση αποκατάστασή του, ώστε να πάψουν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά. Επίσης, να αποζημιωθούν οι πληγέντες για τις οικοσκευές τους, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο να μην αποζημιωθούν οι αγρότες λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος χρειάζεται αναθεώρηση.

Στην Κρήτη

Την καταγραφή των ζημιών από το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κίσσαμο των Χανίων ξεκίνησαν οι Αρχές της Περιφέρειας. Στην περιοχή, βρίσκεται και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές σε αγροτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο. Η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη. Σε όλο το δήμο Κισσάμου παρέμειναν κλειστά τα σχολεία, όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Σταδιακά αποκαθίσταται και η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου υπήρχαν προβλήματα.

Από την κακοκαιρία, καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης, αχρηστεύτηκε εντελώς η αγροτική οδοποιία, το επαρχιακό οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ αρκετές ήταν και οι ζημιές σε σπίτια της περιοχής. Καταστροφικές ήταν και οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, αφού οι πλημμύρες και οι ισχυροί άνεμοι έκαναν ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή και στα χωράφια.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, σημειώνει πως, ενώ το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη περιοχή είχε εντοπιστεί έγκαιρα, δε δόθηκαν στην αντιπεριφέρεια τα απαραίτητα κονδύλια που είχαν ζητηθεί από το υπουργείο για τον καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής. «Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση τόσο στο διαχρονικό πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όσο και στο σοβαρό πρόβλημα της θέρμανσης. Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων, την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στις ζημιές στα σπίτια και θα επιμείνει στην οργάνωση της λαϊκής πάλης που θα διεκδικήσει έργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα».

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου επισημαίνει πως «πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική, με την οποία προωθείται συνειδητά η αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών, χωρίς την παράλληλη κατασκευή των βασικών έργων υποδομής. Επιτράπηκε με νόμους το μπάζωμα ρεμάτων, η καταπάτηση και το κτίσιμο ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου. Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά».

Παράλληλα, η Επιτροπή Κατασκευών της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, πως «ο Δήμος Ηρακλείου, πιστός ως τοπική διοίκηση στη λογική της διαχείρισης της κατάστασης ως υφίσταται, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευές που θα θωρακίζουν την πόλη και θα εξασφαλίζουν την προστασία των κατοίκων από κινδύνους λόγω έντονων και επικίνδυνων έκτακτων φυσικών φαινομένων». Τονίζει δε ότι «χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, όπως και αντισεισμική θωράκιση της πόλης, να μη βρισκόμαστε κάθε φορά αντιμέτωποι με τραγωδίες. Να μην είναι κάθε φορά ο λαός εκείνος που θα πληρώνει θύματα στο βωμό μιας πολιτικής που υπηρετεί μόνο επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, αλλά αφήνει εντελώς στην άκρη τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες».