ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ευρύτερη κινητοποίηση και παρέμβαση των λαών για το Κυπριακό
Παρασκευή 4 Μάη 2001

Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Κατά τη δική μας γνώμη, ενώ φαινομενικά το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα, στην πραγματικότητα υπάρχει μια επικίνδυνη, ενδεχομένως, κινητικότητα. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι ΗΠΑ, που η θέση τους είναι σαφής: Είτε εμφανίζουν αδιαφορία για το δίκιο του κυπριακού αγώνα είτε εμφανίζουν προτίμηση προς τα συμφέροντα της Τουρκίας, ανάλογα, φυσικά, με το τι εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση - η οποία θεωρείται ως μια πορεία που θα βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού - δε μας δίνει καμία τέτοια εγγύηση. Αντίθετα φοβόμαστε ότι η ενταξιακή αυτή διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί, εξ αντικειμένου, μια διαδικασία όπου θα απεικονιστεί πιο επίσημα και πιο διακριτά είτε η διχοτόμηση της Κύπρου είτε η πορεία προς μια Συνομοσπονδία, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά διχοτόμηση με μια άλλη μορφή.

Παραμένουμε στις θέσεις για το πώς πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ, που αποδείχτηκε όμως ότι αυτές, από μόνες τους, δεν επαρκούν. Κατά τη γνώμη μας και για το θέμα του Κυπριακού πρέπει να υπάρχει ευρύτερη κινητοποίηση και παρέμβαση των λαών, γιατί η Κύπρος, πέρα από όλα τα άλλα που μας ενδιαφέρουν, βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη και με το Παλαιστινιακό και τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα, άλυτα για πολλά χρόνια, έχουν και μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους».