Ενδιαφέρουσα συζήτηση με φοιτητές

Το βιβλίο του ΚΜΕ για την εργατική τάξη στη χώρα μας παρουσιάστηκε χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παρασκευή 4 Μάη 2001

Το βιβλίο με θέμα «Προσέγγιση της κατάστασης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», μια συλλογική μελέτη του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών (ΚΜΕ) που ερευνά την κατάσταση της εργατικής τάξης, το ρόλο της μέσα στην κοινωνία, τη σύνδεση των σχέσεων ανάμεσα στο κεφάλαιο και τη μισθωτή εργασία, αλλά και την πάλη του προλεταριάτου για την απελευθέρωσή του από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα σε φοιτητές του Πάντειου Πανεπιστημίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις εισαγωγικές τοποθετήσεις αναδείχτηκε το ενδιαφέρον των φοιτητών τόσο πάνω σε θέματα που παρουσιάζει το βιβλίο αλλά και σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η τελευταία πανελλαδική - πανεργατική απεργία με αιχμή το Ασφαλιστικό και για το πώς η κυβέρνηση κάτω από το φόβο της μαζικής, καθολικής αντίδρασης του λαού αναγκάστηκε να «παγώσει» τα αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης, μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που ακολουθείται δεν είναι θέμα προσώπων που την επιβάλλουν, αλλά ζήτημα μιας ξενόφερτης πολιτικής, που επιβάλλει η άρχουσα τάξη και πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση.

Τους κεντρικούς άξονες, πάνω στους οποίους κινείται το βιβλίο, παρουσίασε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΚΜΕ, που υπογράμμισε την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να ανατρέψει το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα να αποτινάξει το καθεστώς εκμετάλλευσης και καταπίεσης και να παλέψει για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αυτή η πάλη, υπογράμμισε, ξεκινάει από τον αγώνα σήμερα του εργαζόμενου για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του, που περιλαμβάνουν από την εκπαίδευση μέχρι και το δικαίωμα για ανθρώπινη σύνταξη.


Για την επίδραση των νέων τεχνολογιών, την ανάδειξη της κατάστασης της εργατικής τάξης, τη θέση της στην παραγωγή, πώς δουλεύει και σε τι συνθήκες, μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ. Στη συνέχεια ο Γιώργος Μαγγανάς, επίσης μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ ανέλυσε το θέμα του εργάσιμου χρόνου, την επικαιρότητα και τη σημασία του αιτήματος της μείωσής του και ανέδειξε επίσης τα ζητήματα του πρόσθετου χρόνου εργασίας ο οποίος μεταφράζεται σε κέρδος για τους καπιταλιστές.

Στη συσσώρευση του κεφαλαίου, αλλά και πώς αυτή συνδέεται άμεσα με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Πολυμερίδης, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ.