NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013

Ο Μαντέλα σε στιγμιότυπο το 1994 μετά την εκλογή του στην Προεδρία της χώρας
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με αγωνιστικά τραγούδια, δάκρυα, προσευχές αλλά και χορούς εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί τιμούν από χτες τη μνήμη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Νέλσον Μαντέλα, που άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από πολύμηνη μάχη με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, στις 9 το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο θαρραλέος μαχητής, που πέρασε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής του στις φυλακές δίνοντας αγώνα κατά του ρατσιστικού, εγκληματικού καθεστώτος απαρτχάιντ, «έφυγε» σε ηλικία 95 ετών, έχοντας εμπνεύσει με τη ζωή και το έργο του όχι μόνο το νοτιοαφρικανικό λαό αλλά και όλη την ανθρωπότητα, κερδίζοντας παράλληλα το σεβασμό όλων, μεταξύ άλλων, και για την ικανότητά του να συγχωρεί.

«Το έθνος έχασε το πιο σπουδαίο του τέκνο», είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο νυν Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, ανακοινώνοντας την είδηση θανάτου του Μαντέλα. Ακολούθησε βροχή καταιγιστικών μηνυμάτων θερμών συλλυπητηρίων στους οικείους του μεγάλου ηγέτη και στο νοτιοαφρικανικό λαό από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ από χτες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις πρεσβείες της χώρας κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

Ο Μαντέλα μιλάει το 1990 σε στάδιο στο Σοβέτο σε 120 χιλιάδες οπαδούς του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου
Οι εκδηλώσεις εθνικού πένθους αναμένεται να διαρκέσουν όλη την ερχόμενη βδομάδα. Η σορός του μεταφέρθηκε από χτες στο στρατιωτικό νεκροτομείο της Πρετόρια και θα εκτεθεί επί τρεις μέρες σε λαϊκό προσκύνημα. Η πρώτη κεντρική εκδήλωση αποχαιρετισμού του μεγάλου ηγέτη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο μεγάλο στάδιο FNB του Σοβέτο. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η κηδεία του Μαντέλα θα γίνει στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου, πιθανώς το επόμενο Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή του το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο σημείωσε: «Η Νότια Αφρική και ολόκληρος ο κόσμος έχασε έναν κολοσσό και την επιτομή της ταπεινότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ελευθερίας. Η ζωή του μας δίνει θάρρος να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο ώστε να καταπολεμήσουμε την πείνα και τη φτώχεια».

Το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ στην ανακοίνωσή του αφού αναφέρεται στη δράση, στην προσφορά και τα διδάγματα που αφήνει παρακαταθήκη σημειώνει: «Οταν συνελήφθη τον Αύγουστο του 1962 ο Νέλσον Μαντέλα δεν ήταν απλώς μέλος του παράνομου Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP), αλλά ήταν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας. Για μας, τους κομμουνιστές της Νότιας Αφρικής, ο σ. Μαντέλα πάντα θα συμβολίζει την τεράστια συμβολή του SACP στον απελευθερωτικό αγώνα μας (...) Μετά από την αποφυλάκισή του το 1990, ο σ. "Μαντίμπα" ήταν ένας πολύ καλός και στενός φίλος των κομμουνιστών μέχρι το τέλος των ημερών του».

Ζωή πλούσια σε αγώνες

Γεννήθηκε στις 18 Ιούλη 1918 στο Τρανσκέι της Ν. Αφρικής και αποφοίτησε από τη Νομική του Πανεπιστημίου Witwatersrand, για να ενταχθεί δυναμικά στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) το 1944. Το όνομά του συνδέθηκε και με τους αγώνες του SACP, από τη δεκαετία του '60, όταν και το ANC κηρύσσεται παράνομο από το ρατσιστικό καθεστώς των Αφρικάνερς. Η εξέλιξη ατσαλώνει τη θέληση του Μαντέλα για κλιμάκωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 12 Ιούνη 1964 μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν, όπου μένει ως το 1982, οπότε μεταφέρεται στις φυλακές του Πόλσμουρ μέχρι τις 11/2/90. Τότε απελευθερώνεται με απόφαση του τότε Προέδρου, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, εξαιτίας ώριμων πολιτικών εξελίξεων. Τρία χρόνια μετά, οι δύο άνδρες βραβεύονται από κοινού με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ανάδειξη του Μαντέλα στον προεδρικό θώκο το 1994 φούντωσε τις ελπίδες του νοτιοαφρικανικού λαού για ουσιαστική βελτίωση της ζωής του, που ως τότε ταλανιζόταν από το ρατσισμό, ακραία φτώχεια, τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες. Αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο το 2004. Εδώ και χρόνια υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας και λοίμωξη του αναπνευστικού, που τον ταλαιπώρησε ως το τέλος.

Συλλυπητήρια εκφράζουν και δηλώσεις κάνουν για το χαμό του μεγάλου ηγέτη πολλοί ηγέτες, άλλοι με ειλικρίνεια γιατί ήταν συναγωνιστές του Μαντέλα και άλλοι υποκριτικά, όπως ηγέτες σημερινών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δήθεν τιμούν τον αγωνιστή της ελευθερίας.

Ανακοινώσεις επίσης εξέδωσαν στη χώρα μας πολιτικά κόμματα και φορείς.